FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk glađu u šibenskom zatvoru

ŠIBENIK, 2. prosinca 2004. (Hina) - U pritvoru Okružnog zatvora uŠibeniku 32 pritvorenika od jučer odbijaju uzimati hranu obrazlažućisvoje ponašanje, u pismu upućenom ministrici pravosuđa Vesni ŠkareOžbolt, neprofesionalnim i neučinkovitim radom Općinskog i Županijskogsuda u Šibeniku.
ŠIBENIK, 2. prosinca 2004. (Hina) - U pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku 32 pritvorenika od jučer odbijaju uzimati hranu obrazlažući svoje ponašanje, u pismu upućenom ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt, neprofesionalnim i neučinkovitim radom Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku.

Pritvorenici traže da ih posjeti ministrica pravosuđa i najavljuju da će "u svojim nakanama ustrajati do njezina dolaska".

S događajima u šibenskom zatvoru upoznat je Središnji ured Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, a, po riječima glasnogovornice Ministarstva Vesne Dovranić, i sama ministrica koja se trenutačno nalazi u Bruxellesu. Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa rekla je da će se ministrica Škare Ožbolt, po povratku u Hrvatsku, detaljnije upoznati sa situacijom u pritvoru šibenskog Okružnog zatvora, ali, dodala je, kako su "sudovi u svom radu neovisni i na njih se ne može utjecati".

S pritvorenicima koji štrajkaju glađu jučer je razgovarao i predsjednik Županijskog suda u Šibeniku Sanibor Vuletin. U izjavi za Hinu Vuletin je rekao kako je, "u skladu s člankom 117 Zakona o kaznenom postupku, obavio izvanredni nadzor nad izvršenjem pritvora, nakon što je od Uprave šibenskog zatvora dobio pisanu obavijest o tomu da dio pritvorenika odbija uzimati hranu".

Predsjednik Županijskog suda dodao je kako je zapisnik o nadzoru dostavio zatvorskoj upravi te kako, s obzirom na to da se pritvorenici u svom zahtjevu obraćaju izravno ministrici pravosuđa, on "niti može, niti želi davati bilo kakve druge informacije za javnost".

U šibenskom zatvoru trenutačno su 44 pritvorenika, a među 32, koji od jučer štrajkaju glađu, nalaze se i Mate Ćurković, optužen za ubojstvo svećenika don Mije Stijepića, te Miljenko Žaja Krojf, Siniša Šošo i Tonči Botica, koje optužnica tereti za kažnjivo djelo ucjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙