FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: Predao se Davor Banić

SPLIT, 30. studenog 2004. (Hina) - Davor Banić, jedan od osmoriceoptuženih za ratni zločin počinjen 1992. godine u Lori, dobrovoljno sedanas predao pravosudnim tijelima u splitskom zatvoru na Bilicama gdjeće čekati suđenje.
SPLIT, 30. studenog 2004. (Hina) - Davor Banić, jedan od osmorice optuženih za ratni zločin počinjen 1992. godine u Lori, dobrovoljno se danas predao pravosudnim tijelima u splitskom zatvoru na Bilicama gdje će čekati suđenje.

Banić je u pratnji svojega brata automobilom u splitski zatvor ušao nekoliko minuta prije podne gdje su ga pravosudni policajci prepratili u pritvor.

Petooptuženi Banić jedan je od petorice optuženika koji su u bijegu od 11. listopada ove godine kada je s Vrhovnog suda stigla odluka o pritvoru optuženih za ratni zločin počinjen 1992. u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu.

Trojica su od tada u pritvoru, a za ostalima je 26. listopada raspisana tjeralica.

Banić se kući, kako se doznaje, vratio još prošle večeri, i to iz inozemstva, neometan raspisanom tjeralicom.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj Davora Banića, izjavio je kako je je time ispunjeno ono što je najavljivao od kada je određen pritvor, odnosno da će se Banić sam javiti kada obavi sve poslove i vrati se u Hrvatsku.

Ljubičić je rekao kako je o Banićevoj namjeri predaje izvijestio predsjednicu Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Splitu Spomenku Tonković, te je najavio kako će "inzistirati na što je moguće bržem suđenju, jer je to i pravo optuženog i obveza svih sudionika u postupku".

"Nema smisla da se pritvor pretvara u zatvor bez suđenja", poručio je Ljubičić, stoga će zatražiti od suda da se suđenje održi ili odvojeno ili istodobno, odnosno da se sudi u odsutnosti i onima koji su i dalje u bijegu.

Ljubičić će se sa svojim branjenikom s kojim, prema njegovim riječima, do sada nije bio u kontaktu, sastati sutra, kada će zajednički odlučiti o daljnjim koracima.

Što se tiče ustavne tužbe koju su podigli svi optuženici, a kojom se traži poništenje odluke Vrhovnog suda o određivanju pritvora, Ljubičić je rekao kako, nakon što je odbijena tužba Emilija Bungura, očekuje da će Ustavni sud istu odluku donijeti i za sve ostale.

U pritvoru se od 11. listopada nalaze Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, dok su još u bijegu prvooptuženi Tomislav Duić, bivši zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilio Bungur.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine te je zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim Sudskim vijećem.

Ponovljeno suđenje osmorici optuženih vodit će se pred Vijećem za ratne zločine u Splitu kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković.

Početak glavne rasprave još nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙