FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting RH i dalje nepromijenjen

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - D&B: kreditni rejting RH i daljenepromijenjen
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - D&B: kreditni rejting RH i dalje nepromijenjen

HINA - Financijski servis

Kreditni rejting Hrvatske za prosinac, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, a ovog je mjeseca u središtu pozornosti izvješća posjet predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera Srbiji te povećani izgledi za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji (EU).

U izvješću D&B, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, posjet premijera Sanadera Srbiji sredinom studenog protumačen je kao znak poboljšanja odnosa između dviju zemalja, što je utjecalo i na povećanje hrvatskih izgleda za punopravno članstvo u EU. Analitičari D&B-a navode kako to ukazuje na mogućnost da Hrvatska do 2007. uistinu i dovrši pregovore s EU.

Naime, stoji u izvješću, Europska je komisija Hrvatskoj kao jedan od ključnih uvjeta za ulazak u Uniji postavila omogućavanje povratka izbjeglih Srba, a tijekom Sanaderova posjeta Srbiji potpisana je zajednička deklaracija kojom se naglašava brzo rješenje aktualnih pitanja između dviju zemalja, uključujući i pitanje izbjeglih.

Podsjeća se i da je Hrvatska status zemlje kandidata dobila u lipnju ove godine te kako bi punopravnom članicom mogla postati već 2008. godine. No, u D&B-u drže kako je realnije očekivati da se to dogodi 2009. godine.

Također, u izvješću se ponovno podsjeća i na pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom te na mogućnost odgode početka pregovora ukoliko se ta suradnja ne ocijeni zadovoljavajućom. No, s obzirom na spomenutu deklaraciju između Hrvatske i Srbije, u D&B-u ne očekuju odgodu, čak i bez obzira na izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti.

Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu, pak, u novom se izvješću D&B-a ocjenjuje 'razočaravajućim'. Navodi se da Vlada očekuje 5 postotno povećanje proračunskih prihoda, kako bi ostvarila smanjenje proračunskog deficita na 3,7 posto BDP-a. Istodobno, proračunom nije prikazana niti jedna realna mjera kojom bi se uistinu povećali prihodi ili smanjili rashodi te u D&B-u zaključuju da Vlada očekuje povećanje poreznih prihoda samo na temelju gospodarskog rasta te da nije donio niti nove poteze u liberalizaciji gospodarstva.

Ipak, ističe se da je Vlada učinila dovoljno na smanjenju fiskalnog deficita, kako bi dobila pozitivnu ocjenu tijekom ovomjesečne MMF-ove procjene provedbe stand-by aranžmana.

Hrvatska se na ljestvici 25 tranzicijskih zemalja za koje se ocjenjuje kreditni rejting nalazi na 11. mjesto, iza Bugarske i Rumunjske, čiji je rejting DB4c.

Sve tri zemlje spadaju u isti grupu rizičnosti, koja ih svrstava među zemlje umjerenog rizika za ulaganje.

Čelno mjesto D&B-ove ljestvice, sa najboljim kreditnim rejtingom DB2c, već duže vrijeme zauzima Slovenija, a na drugom je mjestu, sa ocjenom DB2d Mađarska. Taj ih rejting ocjenjuje kao zemlje niskog rizika za ulagače.

Začelje ljestvice, također već mjesecima, sa ocjenom DB6d drže Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Tađikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. One su ocijenjene kao zemlje u kojima postoji vrlo visok rizik da se ulagačima njihova investicija neće vratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙