FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HST najavio štrajk u T-HT-u za 10. prosinca

ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacija(HST) najavio je danas za 10. prosinca cjelodnevni štrajk i prosvjed uZagrebu protiv najave Uprave T-HT-a o otpuštanju radnika, dok Upravate tvrtke istodobno poziva sindikate na dijalog.
ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) najavio je danas za 10. prosinca cjelodnevni štrajk i prosvjed u Zagrebu protiv najave Uprave T-HT-a o otpuštanju radnika, dok Uprava te tvrtke istodobno poziva sindikate na dijalog.

HST se protivi prijedlogu T-HT-a koji u iduće tri godine namjerava otpustiti 35 posto radnika od sada ukupno 7900 zaposlenih, rekao je novinarima čelnik sindikata Josip Pupić.

Po tom prijedlogu iduće bi godine bila otpuštena 1833 radnika, a u 2006. i 2007. još dodatnih tisuću, rekao je.

Sindikat će, osim Upravi, najaviti štrajk i Vladi jer je ona još uvijek vlasnik 49 posto dionica T-HT-a, a od nje traži aktivniju ulogu u očuvanju radnih mjesta, kaže Pupić.

Tijekom štrajka sindikat neće tražiti od radnika da ometaju sustav pa će građani moći nesmetano koristiti usluge T-HT-a, no organizator akcije može iskoristiti druge mehanizme pritiska.

Sindikat, koji okuplja 49 posto zaposlenih, na prosvjedu u Zagrebu očekuje više od 4000 radnika iz cijele Hrvatske.

Prosvjednici bi se 11. prosinca oko podneva trebali okupiti na Trgu bana Jelačića, zatim će se uputiti pred Banske dvore na Markovu trgu, a skup će završiti pred upravnom zgradom T-HT-a u Savskoj, kada se očekuje da će Nadzorni odbor TH-T-a raspravljati prijedlog Uprave o otpuštanju viška radnika.

HST traži od Uprave da eventualni višak obrazloži i riješi u dogovoru sa sindikatima, rekao je Pupić.

Najavljenom štrajku priključila su se dva manjinska sindikata, a HST će sutra na akcije pozvati i ostala tri sindikata.

Po sindikalnim podatcima u T-HT-u ukupno je sindikalno organizirano preko 90 posto zaposlenih.

Uprava T-HT-a najavljeni je štrajk ocijenila "neozbiljnim" jer drži da sindikat ne uzima u obzir činjenice iz poslovanja kompanije niti značajne promjene na tržištu, budući da će se tvrtka od 2005. suočiti s potpunom liberalizacijom tržišta.

"Zbog odgovornosti prema dioničarima, zaposlenicima i korisnicima, tvrtka treba poduzeti korake koji će joj osigurati stabilnu tržišnu poziciju pa je predložila daljnje smanjivanje broja radnika", priopćio je danas T-HT.

Navodi također da je kao socijalno odgovorna tvrtka višku radnika ponudila stimulativne otpremnine u iznosu od minimalno 270.000 kuna, što su najviše otpremnine u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙