FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski Mađari nisu iznenađeni neuspjehom referenduma

SUBOTICA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Vojvođanski Mađari, kako ističu uponedjeljak njihovi predstavnici, nisu iznenađeni neuspjehomreferenduma o dvojnom državljanstvu koji je u nedjelju održan uMađarskoj.
SUBOTICA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Vojvođanski Mađari, kako ističu u ponedjeljak njihovi predstavnici, nisu iznenađeni neuspjehom referenduma o dvojnom državljanstvu koji je u nedjelju održan u Mađarskoj.

Prema preliminarnim rezultatima, na glasovanje je izišlo 37 posto birača, podršku dvojnom državljanstvu dalo je 1,5 milijuna građana, a po mađarskim zakonima za uspjeh referenduma je bilo potrebno da se "za" ili "protiv" izjasni najmanje 25 posto biračkog tijela, odnosno nešto više od 2 milijuna državljana Mađarske.

"To je svjedočanstvo o jednom stanju u Mađarskoj i službenoj politici te zemlje koja će vjerojatno morati preispitati neka svoja stajališta", izjavio je ovim povodom predsjednik Skupštine općine Subotice i visoki dužnosnik Saveza vojvođanskih Mađara Geza Kucsera.

"Ponosni smo što pripadamo toj naciji, toj kulturi, i zato je bolno što nas se odriču", naveo je Kucsera, i dodao da će Mađari u Vojvodini ostati u ovoj zemlji s namjerom da tu grade svoju budućnost.

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza je, gostujući na mađarskoj televiziji "Duna", izjavio da Mađari izvan granica matične države neće odustati od zahtjeva za dobivanje dvojnog državljanstva.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany je u više navrata uoči referenduma pozvao građane Mađarske da u nedjelju ne podrže davanje dvojnog državljanstva Mađarima u dijaspori.

S druge strane, mađarski predsjednik Ferenc Madl građanima je sugerirao da glasuju za davanje dvojnog državljanstva.

U Vojvodini živi oko 350.000 Mađara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙