FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Ljajić traži prepuštanje "vukovarske trojke"

BEOGRAD,1. prosinca 2004.(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska pravai predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne Gore(SCG) za suradnjus Haškim tribunalom Rasim Ljajić u srijedu je uputio pismapredsjedniku tog suda Theodoru Meronu i glavnoj haškoj tužiteljiciCarli del Ponte, u kojima je predložio da se proces "vukovarskojtrojci", Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću,prepusti pravosuđu SCG.
BEOGRAD,1. prosinca 2004.(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije i Crne Gore(SCG) za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić u srijedu je uputio pisma predsjedniku tog suda Theodoru Meronu i glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte, u kojima je predložio da se proces "vukovarskoj trojci", Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, prepusti pravosuđu SCG.

Ustupanje predmeta "vukovarske trojke" pravosudnim organima SCG, stoji u Ljajićevim pismima, djelovalo bi povoljno na buduće dobrovoljne predaje optuženih, kao i na proces pomirenja.

"S druge strane, eventualno ustupanje optužnica koje se odnose na državljane Srbije i Crne Gore drugim zemljama u regiji, moglo bi dodatno negativno utjecati na percepciju Tribunala u javnom mnijenju", kaže ministar Ljajić u pismu glavnoj tužiteljici Carli del Ponte.

Pozivajući se na primjenu pravila Statuta Haškog suda o ustupanjima optužnica nadležnim nacionalnim sudovima, ministar Ljajić u pismu napominje da bi se prenošenjem procesa "vukovarskoj trojci" ostvarila načela svrsishodnosti, ekonomičnosti i zaštite prava optuženih na brz postupak.

Ljajić također napominje da procesi "vukovarskoj trojci" u Den Haagu još nisu počeli i da bi njihovo prepuštanje domaćem pravosuđu značajno rasteretilo Haški sud. SCG je spremna na suradnju s Haaškim sudom, naglašava Ljajić, a domaće pravosuđe je potpuno osposobljeno preuzeti neke slučajeve, o čemu svjedoči i primjer suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, koji je i sama glavna haška tužiteljica pohvalila prilikom nedavnog posjeta Beogradu.

"Srbija i Crna Gora sposobna je i voljna suditi svim počiniteljima ratnih zločina, bez obzira na njihov rang, nacionalnu pripadnost ili bilo koji drugi kriterij", ističe ministar Ljajić u pismu Theodoru Meronu, dodajući da kazneni zakoni Republike Srbije i Republike Crne Gore predviđaju nadležnost domaćih sudova za sva kaznena djela koja su počinili državljani SCG, bez obzira na mjesto izvršenja kaznenog djela.

Srbijanski mediji već su najavljivali da bi proces "vukovarskoj trojci" mogao biti prepušten hrvatskom pravosuđu, jer pravila suda podrazumijeva da prednost u nadležnosti ima država u kojoj je zločin počinjen. Rečeno je da bi razlog za to bila i ocjena da je dosadašnja suradnja SCG s Haškim sudom ocijenjena nedostatna, odnosno kako je to nedavno konstatirao predsjednik tog suda Theodor Meron- suradnja "gotovo i ne postoji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙