FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: DRAŠKOVIĆ O ODNOSIMA SCG-A S HRVATSKOM I HAAGOM

SCG-vanjskaDP: DRAŠKOVIĆ O ODNOSIMA SCG-A S HRVATSKOM I HAAGOMBeograd,25.studenog(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i CrneGore Vuk Drašković je u razgovoru za beogradski tjednik "Vreme", napitanje mogu li posljednji incidenti u vezi s košarkašem Gurovića ihapšenje beogradskih studenata u Zagrebu ugroziti odnose SCG-a iHrvatske, istaknuo da ni Hrvatska ni Srbija i Crna Gora ne smijudopustiti da dođe do pogoršanja odnosa koji bilježe "uzlaznu putanju".
Beograd,25.studenog(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković je u razgovoru za beogradski tjednik "Vreme", na pitanje mogu li posljednji incidenti u vezi s košarkašem Gurovića i hapšenje beogradskih studenata u Zagrebu ugroziti odnose SCG-a i Hrvatske, istaknuo da ni Hrvatska ni Srbija i Crna Gora ne smiju dopustiti da dođe do pogoršanja odnosa koji bilježe "uzlaznu putanju".

Na pitanje postoji li nakon incidenta u vezi s košarkašem Gurovićem i hapšenja beogradskih studenata koji su se na središnjem zagrebačkom trgu pokušali slikati sa slikom četničkog vođe Draže Mihailovića opasnost ozbiljnog pogoršanja do nedavno normaliziranih odnosa odnosa SCG-a i Hrvatske Drašković u razgovoru odgovara: "Takvu mogućnost ne smijemo dozvoliti ni mi ni Hrvati, jer je u obostranom interesu da očuvamo uzlaznu putanju svestranog unapređenja naših međusobnih odnosa. Zbog toga je potrebno i da rješavanje svih incidentnih situacija bude u funkciji ove strategije".

Glede pitanja suradnje SCG-a sa Sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Drašković je u razgovoru naglasio da "Srbija neće biti europska zemlja dok ne ispuni obveze prema Tribunalu u Haagu". "To nije moja volja, to je volja velikog svijeta. Recimo da smo ovog trenutka optužene isporučili Tribunalu u Hagu. Najduže mjesec dana poslije toga SCG je u Partnerstvu za mir. Veoma brzo, po skraćenoj putanji, već iduće godine, mi smo u NATO-u. Nema nijedne bivše komunističke države koja nije prethodno ušla u NATO, a tek iza toga u EU".

"U Srbiji se haški optuženici proglašavaju za nacionalne heroje. Svaki od njih, uključujući serijske ubojice, ovdje u zemlji, ima nekoliko prstenova osiguranja: političko, propagandno, vojno, policijsko, fizičko, financijsko. Zaista je nerazumno i opasno cijelu naciju pretvoriti, ne samo u taoce optuženih za ratne zločine, nego i u nekoga ko ih s oduševljenjem brani", kaže Drašković za "Vreme". Drašković je u razgovoru ukazao da je tijeku suočavanje s novom pravnom teorijom. "Po toj teoriji, koja je besmislena, Srbija će poštivati međunarodne optužnice, ako te optužnice poštivaju i optuženi. Sud, zakon i optužnice za ratne zločine moraju biti poštivani bez obzira na to da li je riječ o domaćoj optužnici i domaćem sudu ili o međunarodnoj optužnici", rekao je Drašković.

(Hina) xtman/xakoz yakoz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙