FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP RH O SLUČAJU TROJE STUDENATA IZ BEOGRADA

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RHnije primilo pismeno priopćenje ministarstva vanjskih poslova Srbije iCrne Gore u vezi s uhićenjem troje studenata iz SCG, ali su sediplomati Hrvatske i SCG u usmenim kontaktima složili da pojedinačniincidenti ne smiju ugroziti odnose Zagreba i Beograda koji su uuzlaznoj putanji, doznaje se u ponedjeljak iz Ureda glasnogovornikaMVP-a u Zagrebu.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RH nije primilo pismeno priopćenje ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore u vezi s uhićenjem troje studenata iz SCG, ali su se diplomati Hrvatske i SCG u usmenim kontaktima složili da pojedinačni incidenti ne smiju ugroziti odnose Zagreba i Beograda koji su u uzlaznoj putanji, doznaje se u ponedjeljak iz Ureda glasnogovornika MVP-a u Zagrebu.

Diplomati Hrvatske i SCG imali su usmene kontakte u kojima su se "složili da pojedinačni incidenti ne bi smjeli ugroziti razinu dosegnutih odnosa između dviju zemlja i razinu odnosa koja je i dalje u uzlaznoj putanji", doznaje se iz Ureda glasnogovornika, te dodaje da hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u vezi s tim pitanjem nije primilo pismeno priopćenje MVP-a SCG.

Dvoje studenta, državljana Srbije i Crne Gore, koji su se u subotu fotografirali sa slikom osuđenoga ratnog zločinca iz Drugoga svjetskog rata Draže Mihailovića, ispred spomenika bana Jelačića u Zagrebu, u nedjelju su na Prekršajnom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđeni na 15, odnosno pet dana zatvora zbog remećenja javnoga reda i mira, naročito drsko ponašanje i vrijeđanje moralnih osjećaja građana.

Trećeokrivljena osoba oslobođena je jer nije dokazano da je sudjelovala u prekršaju.

Prekršajno osuđeni studenti bit će upućeni na služenje kazne u Remetinec, a na presudu imaju pravo žalbe o čemu odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Troje studenata došlo je u subotu u Zagreb s još tristotinjak studenata iz Beograda na izložbu "Dora Maar i Picasso", u Klovićevim dvorima. Oni su se izdvojili iz skupine i na Jelačićevu trgu fotografirali sa slikom Draže Mihailovića. Pojedini građani koji su to vidjeli, negodovali su te su slučaj prijavili policiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore u ponedjeljak je objavilo priopćenje u kojem je ocijenilo da je Hrvatska, uhićenjem i osudom dvoje beogradskih studenata koji su se u subotu fotografirali na Trgu bana Jelačića sa slikom četničkog vođe Draže Mihailovića, reagirala "nedemokratski i neodmjereno" te je najavilo kako će tražiti puštanje studenata na slobodu.

"Hrvatska je uhićenjem i izricanjem prekršajnih kazni beogradskim studentima u Zagrebu reagirala nedemokratski i neodmjereno na mali i nepotreban politički prosvjed izazvan zabranom ulaska košarkaša Milana Gurovića u tu zemlju", stoji u priopćenju MVP-a koje prenose beogradski elektronski mediji i agencija Tanjug.

U veleposlanstvu SCG-a Hini je u ponedjeljak rečeno da će pružiti svu pomoć svojim državljanima i "iskoristiti sve pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙