FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Odboru za Ustav samo dvojica zastupnika - Boras i Arlović

Hrvatska-sabor-odboriNa Odboru za Ustav samo dvojica zastupnika - Boras i ArlovićžZAGREB,6. prosinca(Hina) - Nedostatak kvoruma spriječio je danassaborski Odbor za Ustav i Poslovnik da se, kao matični, očituje oprijedlogu novog zakona o državnoj službi.
žZAGREB,6. prosinca(Hina) - Nedostatak kvoruma spriječio je danas saborski Odbor za Ustav i Poslovnik da se, kao matični, očituje o prijedlogu novog zakona o državnoj službi.

Na sjednicu Odbora, uz predsjednika Dražena Bošnjakovića, došla su tri vanjska člana i samo dva zastupnika - Florijan Boras (HDZ) i Mato Arlović (SDP).

Spomenutim se zakonom, inače, predlaže reforma hrvatskog službeničkog sustava, otvara prostor za depolitizaciju i profesionalizaciju same službe.

Konkretno to znači, tumače Vladini predstavnici, da bi novi zakon trebao maksimalno smanjiti utjecaj politike na državnu službu, postrožiti uvjete za ulazak u nju, obvezati državne službenike na trajno usavršavanje.

Neizravno, zakon bi sadašnji broj državnih dužnosnika smanjio za stotinjak, naime, iz tog, u rang državnih službenika 'prešli' bi, primjerice pomoćnici ministara, predstojnici Vladinih ureda, zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija.

Planirano je da novi zakon o državnoj službi na snagu stupi 1. siječnja 2006., a do tada bi se donio i novi zakon koji bi regulirao plaće državnih službenika.

Vlada je prijedlog zakona o državnoj službi poslala u prvo saborsko čitanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙