FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jurica Malčić novi pučki pravobranitelj

ZAGREB, 29. studenog (Hina) - Vladajući i oporbeni saborski klubovisložili su se večeras da bivši sudac Ustavnog suda Jurica Malčić budenovi pučki pravobranitelj, dogovorili su se o novom sastavuPovjerenstva za sukob interesa, no otvoreno je ostalo pitanje treba liHrvatski sabor ponoviti glasovanje o povjerenju ministru MiomiruŽužulu.
ZAGREB, 29. studenog (Hina) - Vladajući i oporbeni saborski klubovi složili su se večeras da bivši sudac Ustavnog suda Jurica Malčić bude novi pučki pravobranitelj, dogovorili su se o novom sastavu Povjerenstva za sukob interesa, no otvoreno je ostalo pitanje treba li Hrvatski sabor ponoviti glasovanje o povjerenju ministru Miomiru Žužulu.

Klubovi su se na sjednici proširena saborskog Predsjedništva dogovorili da će već sutra od saborskog Odbora za izbor i imenovanja zatražiti da Malčića predloži Saboru za novoga, trećeg pučkog pravobranitelja.

Odboru, a onda i Hrvatskom saboru, bit će predložen i nov sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

U tom bi povjerenstvu trebali sjediti zastupnici Marija Bajt (HDZ), Josip Leko (SDP), Pejo Trgovčević (HSP) i Nikola Mak (nacionalne manjine), a kao vanjski članovi predsjednik Transparency International Hrvatske Antun Zorislav Petrović, profesor na riječkom Sveučilištu Miomir Matulović, te predstavnik Foruma hrvatske sloge Milan Ramljak.

Sutra će se pak pozicija i opozicija nastaviti razgovor o oporbenom zahtjevu da se ponovi glasovanje o povjerenju ministru Žužulu i to da se provede poimenično, te da se ubuduće kvorum u sabornici utvrđuje elektronički.

Oporbenjački predstavnik Ivica Račan (SDP) izjavio je da će oporba, ako HDZ ne prihvati njihove zahtjeve, "naći načina da izrazi svoj prosvjed". To se, kaže, prije svega znači da neće sudjelovati u saborskom glasovanju, jer se, kako kaže, oporba "ne miri s onim što je ocijenila kao kršenje legalnosti u Saboru prošlog tjedna".

Odgovor na pitanje hoće li oporbenjaci, kao danas, izostati sa sjednica saborskih odbora, Račan je odgodio za sutra, kad se ponovno sastaje saborsko Predsjedništvo.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šeks je, pak, odbacio današnja nagađanja iz saborskih hodnika da bi već u petak, zbog predsjedničke kampanje, mogao zaključiti saborsku sjednicu.

Sabor će zasjedati i ponedjeljkom, utorkom, možda i subotom, rekao je Šeks, najavivši da Hrvatski sabor više neće zasjedati samo do 19 sati, već i dulje.

No napomenuo je da bi, uspije li završiti raspravu o svim točkama, Sabor mogao zaključiti sjednicu i nekoliko dana prije ustavnog roka, 15. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙