FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: U svjetskom turizmu ove godine 10 posto bolji promet

ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - U svjetskom se turizmu ove godine,prema predviđanjima Svjetske turističke organizacije-WTO (World TravelOrganization), očekuje oko 770 milijuna međunarodnih turističkihdolazaka, što je za oko 70 milijuna dolazaka ili 10 posto više nego u2003., dok će prihod od turizma porasti u manjem postotku, ispod 10posto, na oko 400 milijardi eura ili oko 500 milijardi američkihdolara.
ZAGREB, 6. prosinca 2004. (Hina) - U svjetskom se turizmu ove godine, prema predviđanjima Svjetske turističke organizacije-WTO (World Travel Organization), očekuje oko 770 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je za oko 70 milijuna dolazaka ili 10 posto više nego u 2003., dok će prihod od turizma porasti u manjem postotku, ispod 10 posto, na oko 400 milijardi eura ili oko 500 milijardi američkih dolara.

Za 2005. WTO predviđa dalji porast međunarodnih turističkih dolazaka za oko 5 posto, dok će prihod rasti sporije.

Porast ovogodišnjeg fizičkog prometa u svjetskom turizmu, odnosno međunarodnih turističkih dolazaka za 10 posto, iz WTO-a ocjenjuju izvanrednim rezultatima, budući je 2003. u odnosu na 2002. donijela tek blagi porast dolazaka od oko 1 posto.

Stoga su i procjene porasta za 2004. bile oprezne, krećući se od 4 do 5 posto. No, kako je u razgovoru za Hinu istaknuo direktor komunikacija WTO-a Rok Klančnik, već se krajem ljeta vidjelo da će godišnji porast biti značajno veći, budući je u prvih osam mjeseci ove godine već bilo 12 posto više međunarodnih dolazaka.

Za manji porast ovogodišnjeg prihoda Klančnik kaže da je to očekivano, jer se turizam izvukao iz krize ponajviše zbog ove godine još izraženijeg trenda snižavanja cijena i "last minute" ponude u mnogim svjetskim odredištima, što znači više putnika, ali manje profita.

Uz sniženje cijena tome su, kaže, pridonijele i devalvacije valuta u pojedinim zemljama (ističe Argentinu), racionalizacija troškova turističkih kompanija, kao i nastavak jačanja eura u odnosu na američki dolar. Odnos dolara i eura i dodatno, jer su time Europljani dobili priliku za povoljnijim putovanjima u druge svjetske regije, poput Amerike, Azije i Afrike.

Upravo su zbog tih razloga te regije ove godine zabilježile značajne poraste međunarodnih dolazaka u odnosu na 2003. - Azija od oko 35 posto, Sjeverna Amerika od oko 12 posto te Afrika od oko 9 posto, dok je Europa zabilježila manji porast, od oko 6 posto.

Klančnik posebno napominje i da se navedeni iznos ovogodišnjeg prihoda u svjetskom turizmu odnosi isključivo na onaj od međunarodnog turizma te da bi iznosi prihoda ili znatno viši kada bi se pridružili i rezultati od domaćeg turizma.

Dodaje i da se po analizama WTO-a ukupna godišnji prihod u svjetskom turizmu procjenjuje na nevjerojatnih oko 8 tisuća milijardi američkih dolara, što turizam svrstava na prvo mjesto među gospodarskim granama u svijetu. No, kako se u svjetskoj ekonomiji još uvijek uvažava i analitički obrađuje samo prihod od međunarodnog turizma turistička djelatnost trenutno zauzima treće mjesto u svijetu, iza naftne i kemijske industrije.

Slično je i sa brojem zaposlenih u turizmu, kojih po WTO-u u svijetu ima 300 do 400 milijuna, ali ta je brojka, kaže Klančnik, zapravo puno veća, jer se zna da u mnogim zemljama, posebno u Aziji i Africi, puno ljudi radi neprijavljeno ili povremeno.

Klančnik iznosi i dugoročne prognoze WTO-a, po kojima se 2010. u svjetskom turizmu očekuje najmanje 900 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, dok bi 2020. ta brojka mogla narasti do 1,5 milijardi.

Pri tome bi najveći procvat mogle doživjeti regije Afrike, Azije i Bliskog istoka, dok za Europu kaže da bi mogla zadržati svoj sadašnji udjel u svjetskom turizmu od 50 posto, ali samo ako se svojom ponudom nametnu zemlje tzv. nove Europe (srednje i istočne) koje još imaju neiskorištenog potencijala za rast.

Među tim zemljama WTO, kako kaže Klančnik, posebna očekivanja ima od Bugarske, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, koje zadnjih nekoliko godina kvalitetno restrukturiraju svoju turističku ponudu u skladu s održivim razvojem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙