FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najjače oporbene stranke: Janšina vlada imat će probleme

LJUBLJANA,3. prosinca 2004.(Hina) - Dosadašnji slovenski premijer AntonRop izjavio je da će nova vlada premijera Janeza Janše imati problemes obzirom na to da njezin sastav i program diktiraju različitiinteresi četiri stranke koje su u njoj.
LJUBLJANA,3. prosinca 2004.(Hina) - Dosadašnji slovenski premijer Anton Rop izjavio je da će nova vlada premijera Janeza Janše imati probleme s obzirom na to da njezin sastav i program diktiraju različiti interesi četiri stranke koje su u njoj.

"Ako dođe samo do djelomične realizacije onoga što piše u programu Janšine vlade, past će najvažniji projekti i Slovenija će imati probleme s makroekonomskom, fiskalnom i socijalnom ravnotežom", rekao je Rop nakon glasovanja o novoj vladi novinarima u parlamentu. Rekao je da će njegova stranka, liberalni demokrati (LDS) konstruktivno podržavati Janšinu vladu ako ona promijeni sadašnji program sadržan u koalicijskom ugovoru četiriju stranaka Janšine koalicije za koji je rekao da je nerealan i neostvariv, te "zbirka želja" pojedinih stranaka.

"Neke naprave kalkulacije, odrede prioritete i dođu pred slovensku javnost, a onda to i realiziraju". Ako ova vlada napravi realan program i suoči se s tom realnošću, ako se ne bude samo izgovarala na prijašnju vladu, onda će moći i uspješno funkcionirati", rekao je.

Na pitanje o sastavu Janšina kabineta, Rop je rekao da neki ministri nisu najkompetentniji te da je Janša sastavio vladu na stranačkoj osnovi.

Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) najavila je da će Janšinu vladu podržavati u onim točkama gdje je to u interesu svih građana i cijele države.

"Sve što bude u interesu Slovenije i slovenskih državljana bit će i naš program", rekao je predsjednik zastupničkog kluba ZLSD-a Miran Potrč, ali je izrazio sumnju u spremnost Janšine vlade da u buduće surađuje s oporbom.

"Bude li vlada spremna surađivati na tim projektima, s veseljem ćemo surađivati. No, do sada je ta spremnost bila samo na riječima, a njihovi postupci u parlamentu bili su drukčiji.

"Bojim se da će Janša sa strankama u vlastitoj koaliciji imati više teškoća nego s oporbom", rekao je Potrč, s obzirom na najave zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS) Franca Kanglera da će dati potpis za referendum kojim bi se spriječila prodaja slovenskih banaka strancima.

Predsjednik Slovenske pučke stranke Janez Podobnik, u novoj vladi ministar za okoliš i prostor, zanijekao je pak u izjavi nakon glasovanja o vladi da će njegova stranka "iskakati" iz koalicije.

"Predsjednik vlade okupio je dobru ekipu. Koalicija je u političkom smislu vrlo jedinstvena. Potpisali smo koalicijski ugovor kojega ćemo se držati", rekao je Podobnik za Slovenski radio, dodajući da s optimizmom dočekuje djelovanje buduće vlade, te da on osobno ima mnogo energije i sposobnosti političkog povezivanja. Što se tiče privatizacije banaka, Podobnik je rekao da je u koalicijskom ugovoru već blaža formulacija od one koju je njegova stranka najprije zahtijevala, a kojom se tražilo da barem jedna od najvećih banaka u državi ostane u domaćem vlasništvu, te izrazio uvjerenje da i u Sloveniji ima dobrih mladih kadrova za financijsko područje i bankarstvo koji bi restrukturiranje bankarskog sektora i sami bili spremni izvesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙