FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PARLAMENT POTVRDIO JANŠINU VLADU

LJUBLJANA, 3. prosinca 2004. (Hina) - Slovenski je parlament nakondevetosatne rasprave većinom glasova u petak navečer potvrdio vladudesnog centra novog premijera Janeza Janše, čime je ona točno dvamjeseca nakon parlamentarnih izbora započela sa svojim mandatom.
LJUBLJANA, 3. prosinca 2004. (Hina) - Slovenski je parlament nakon devetosatne rasprave većinom glasova u petak navečer potvrdio vladu desnog centra novog premijera Janeza Janše, čime je ona točno dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora započela sa svojim mandatom.

Janšina koalicijska vlada u kojoj su tri stranke desnog centra i stranka umirovljenika dobila je 51 glas, a protiv je glasovalo 37 zastupnika.

Uz članove Janšine koalicije koju sastavljaju Slovenska demokratska stranka (SDS), stranka Nova Slovenija (N.SI), Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), za novu vladu glasovali su Roberto Batteli i Marija Pozsonec, zastupnici talijanske i mađarske manjine s kojima se Janša obvezao potpisati poseban aneks kojim će se precizirati njihova suradnja u zaštiti manjina.

Petnaest ministara u Janšinoj vladi potpisalo je prisegu odmah nakon glasovanja.

"Ekipa koju predstavljam želi raditi za sve državljane, za cijelu Sloveniju. Ovo je dobra ekipa, mogla je biti i bolja da je bilo spremnosti da se preskoče ideološke ograde. To nije sastav iz snova, ali članovi vlade neće se dijeliti po stranačkoj pripadnosti, a o članovima vlade moći ćete mnogo objektivnije suditi za 4 godine", rekao je Janša u završnom obraćanju zastupnicima uoči glasovanja, odbijajući primjedbe da neki ministri u njegovoj vladi nemaju stručnih kvalifikacija ili političkog iskustva koje se traži za vođenje države.

Janša je rekao da vladu preuzima u vrijeme kad u nekim industrijskim granama, poput tekstilne i obućarske, dolazi do vala stečaja i likvidacija, te da situacija u javnim financijama nije sjajna.

U vezi s primjedbama nove oporbe lijevog centra da želi izvesti ubrzanu prodaju nacionalnih prirodnih resursa i privatizaciju banaka i financijskih ustanova, Janša je rekao da da su neka rješenja koja je na raspolaganju imala bivša vlada sada u uvjetima članstva u Europskoj uniji postala nemoguća i da će promjene biti izvedene postupno. Potrebu povlačenja države iz vlasništva u bankama obrazložio je riječima da banke moraju biti servis građana i gospodarstva, dodajući da u bankarskom sektoru Slovenija jako zaostaje za razvijenim državama Europske unije.

Janša je kao glavni cilj svoje vlade naveo potrebu ispunjavanja kriterija za preuzimanje zajedničke europske valute euro tijekom iduće 2 godine, pri čemu je najtežim ocijenio potrebu smanjivanja inflacije u maastrichtske okvire, te upozorio da se po nekim informacijama proračunski deficit približio granici od 3 posto bruto društvenog proizvoda, što bi također moglo otežati glavni prioritet vlade, odnosno preuzimanje eura.

Janša je najavio mjere za jačanje poduzetništva, te malog i srednjeg gospodarstva, kao i privlačenje stranih investicija.

Janša je u svom nastupu pred zastupnicima rekao da će vanjska politika biti definirana nacionalnim interesom.

"Našu vanjsku politiku definira slovenski nacionalni interes. Zbog nacionalnog interesa smo išli u Europsku uniju i NATO. Našu vanjsku politiku definira članstvo u EU i NATO savezu, što je sada činjenica, te naši odnosi sa susjednim i bliskim državama. Prioritetne zadaće u dolazećem mandatu su, kao prvo, afirmacija Slovenije u Europskoj uniji, predsjedavanje OESS-om s početkom iduće godine, predsjedavanje EU-om u razdoblju 2007.-2008., ekonomska i kulturna promocija Slovenije, regionalno povezivanje, jačanje susjednih odnosa sa susjednim državama i jačanje odnosa s SAD-om", rekao je Janša o smjernicam vanjske politike svoje vlade.

Uz Janšu kao predsjednika vlade u novoj slovenskoj vladi su još: Andrej Bajuk (ministar financija), Janez Božič (ministar prometa), Andrej Bručan (ministar zdravstva), Janez Drobnič (ministar rada, obitelji i socijalne skrbi), Karl Erjavec (ministar obrane), Marija Lukačič (ministrica poljoprivrede), Dragutin Mate (ministar unutarnjih poslova), Janez Podobnik (ministar za okoliš i prostor), Dimitrij Rupel (ministar vanjskih poslova), Vasko Simoniti (ministar za kulturu), Lovro Šturm (ministar pravosuđa), Gregor Virant (ministar za javnu upravu), Andrej Vizjak (ministar gospodarstva), Jure Zupan (ministar za visoko školstvo, znanost i tehnologiju) i Milan Zver (ministar za školstvo i sport).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙