FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament na izvanrednom zasjedanju odlučuje o Janšinoj vladi

LJUBLJANA,3. prosinca(Hina) - Slovenski parlament započeo je u petakujutro izvanredno zasjedanje posvećeno glasovanju o novoj vladi kojuje predložio mandatar za njen sastav Janez Janša.
LJUBLJANA,3. prosinca(Hina) - Slovenski parlament započeo je u petak ujutro izvanredno zasjedanje posvećeno glasovanju o novoj vladi koju je predložio mandatar za njen sastav Janez Janša.

Janša je u uvodnom izlaganju zastupnicima rekao da je ministarska ekipa koju je predložio "sposobna preuzeti odgovornost za dobar i pošten rad", a kao glavnu zadaću vlade u iduće dvije godine naveo je ispunjavanje sva četiri maastrichtska kriterija kako bi Slovenija preuzela zajedničku valutu euro.

Tom glavnom cilju bit će podređeni svi ostali programski ciljevi iz koalicijskog ugovora četiriju stranaka u novoj vladi desnog centra, obećao je Janša.

Osvrćući se na djelovanje dosadašnje vlade, budući je slovenski premijer rekao da su u njene vrijeme ispunjeni strateški ciljevi ulaska u Europsku uniju i NATO, no izrazio je sumnju u dobro stanje koje nasljeđuje na ekonomskom području.

"Imamo relativno sličnu ekonomsku strukturu kao i države Europske monetarne unije i 70 posto njihove prosječne kupovne moći, reputaciju uspješne tranzicijske države. Ali, tu lijepu sliku kvare neke činjenice koje treba otvoreno navesti", rekao je Janša. Pojasnio je da su te činjenice nezavršena liberalizacija u ekonomiji i obrazovnom sustavu, sve slabija demografska situacija, zanemarena znanost, proračunska potrošnja koja nije prilagođena Europskoj uniji, niska produktivnost, nekonkurentnost bankarstva i financijskog sektora.

Janša je dodao da dosadašnja vlada nije riješila veliki problem ispada proračunskih prihoda zbog čega je stvorena "rupa" i u proračunu za iduću godinu, te da stanje na području inflacije, javnofinancijskog deficita i javnog duga nije onakav kakvim se prikazuje. Uz to, kako je rekao, vlada je kasnila s nekim ključnim reformama i zakonskim rješenjima koji su već morali biti doneseni i to kako je naglasio "iz predizbornih motiva" .

Govoreći o vanjskopolitičkim smjernicama svoje buduće vlade Janša je rekao da će oni, među ostalim, kao prioritete imati predsjedavanje OESS-om u idućoj i Europskom unijom u prvoj polovici 2008. godine.

Dosadašnji premijer i predsjednik Liberalne demokracije Slovenije (LDS) Anton Rop izjavio je, replicirajući Janši, da će njegova stranka iz opozicije podržati sve dobre projekte Janšine vlade, ali je većinu njenih planova iz koalicijskog ugovora četiriju stranaka koje ju sastavljaju nazvao nerealnim, a sastav vlade "kadrovski slabim".

Rop je rekao da Janšinoj vladi na svom odlasku ostavlja "dobru polaznu poziciju", ali da je program nove vlade, kako je predstavljen u koalicijskom ugovoru, "neostvariv", "nekonsistentan" i "bez navedenih prioriteta". Ispunjavanje svih točaka uz ugovora Janšine koalicije Sloveniji bi donijelo više od 1,5 milijardi eura troškova koji nisu pokriveni proračunskim prihodima, ustvrdio je. Ako Janšina vlada počne ostvarivati takav program, "sasvim je moguće da će plan o preuzimanju eura 2007. biti potrebno odgoditi", rekao je Rop, dodajući da poziva buduću vladu da u idućih sto dana svoj program promijeni i precizira prioritete.

Rop je rekao da će zastupnici njegove stranke u parlamentu glasovati protiv predložene vlade jer i njen kadrovski sastav ocjenjuju slabim rezultatom kompromisa u koaliciji.

Glasovanje protiv Janšine vlade najavila je i Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD).

Glasovanje o Janšinoj koalicijskoj vladi u kojoj su uz njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) još stranka Nova Slovenija (N.SI), Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) očekuje se predvečer.

Koalicija spomenutih stranaka u parlamentu ima 49 zastupnika i potrebnu natpolovičnu većinu za izbor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙