FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pocar: RH i Srbija bi trebale istodobno ući u EU

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska i Srbija trebale biistodobno ući u Europsku uniju, ocijenio je u razgovoru za tršćanskiIl Piccolo od petka Fausto Pocar, dopredsjednik Međunarodnog suda zaratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska i Srbija trebale bi istodobno ući u Europsku uniju, ocijenio je u razgovoru za tršćanski Il Piccolo od petka Fausto Pocar, dopredsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

"Izostavljajući Sloveniju, pogrešno je razmišljati o različitim rokovima za ulazak država bivše Jugoslavije. Hrvatska i Srbija bi, primjerice, trebale zajedno ući u Europu. Bila bi velika greška pomišljati na odvojene pristupe", rekao je Pocar.

Objašnjavajući takav pristup, Pocar, bivši promatrač UN-a za ljudska prava u Čečeniji i Rusiji, povukao je analogiju između današnjeg stanja u Ukrajini gdje bi, po njemu, dvjema stranama trebalo predočiti prednosti ostajanja u zajednici, i događaja na Balkanu devedesetih godina.

"Ja vjerujem da bi se i tada, da je Europska unija imala zajedničku politiku, došlo do sporazuma kojim bi se izbjegao sukob. Bila je velika greška igrati odvojeno na balkanskoj šahovskoj ploči. Greška koju se riskira ponoviti i danas", rekao je Pocar listu.

Pocar u razgovoru ocjenjuje i kako se suradnja Hrvatske s Haaškim sudom u odnosu na razdoblje vlasti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana poboljšala ali da ostaje otvoreno pitanje izručenja generala Ante Gotovine.

"Što se tiče Hrvatske (suradnja) je promjenjiva. U vremenu generala Franje Tuđmana suradnja je sigurno bila vrlo loša. Sada je poboljšana, no ostali su neki neriješeni aspekti poput onog u vezi s generalom Gotovinom koji nije izručen", rekao je Pocar tršćanskom listu.

Fausto Pocar je 19. studenog na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda ponovno izabran za jednog od 14 sudaca Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a u njegovom radu sudjeluje od 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙