FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Prijedlog zaključaka o početku pregovora s Hrvatskom i suradnja s Haagom

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Nešto manje od tri tjedna prijesastanka Europskog vijeća Nizozemska kao predsjedateljica EuropskeUnije pripremila je prijedlog zaključaka o Hrvatskoj vezan uz početakpregovora o članstvu, objavljuje Deutsche Welle i navodi da se nacrtnizozemskog predsejndištva tumači kao prijedlog da se odluka o početkupregopvora EU-a s Hrvatskom dok se suradnja Zagreba s Haagom neocijeni potpunom.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Nešto manje od tri tjedna prije sastanka Europskog vijeća Nizozemska kao predsjedateljica Europske Unije pripremila je prijedlog zaključaka o Hrvatskoj vezan uz početak pregovora o članstvu, objavljuje Deutsche Welle i navodi da se nacrt nizozemskog predsejndištva tumači kao prijedlog da se odluka o početku pregopvora EU-a s Hrvatskom dok se suradnja Zagreba s Haagom ne ocijeni potpunom.

Postaja objavljuje da se nacrt isčitava kako nizozemsko predsjedništvo zemljama članicama predlaže da ne donose odluku kada bi pregovori trebali početi s Hrvatskom sve dok vlada u Zagrebu u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom, a puna suradnja za Europsku uniju znači onakvu kakvu je prije tjedan dana pred Vijećem sigurnosti prikazala UN-a glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte, a to je konkretno lociranje i izručenje Ante Gotovine.

Unatoč svom lobiranju i naporima vlade u Zagrebu, te uvjeravanju da je Hrvatska učinila sve što je mogla, nekoliko članica (Velika Britanija, Nizozemska, Poljska i skandinavske zemlje) smatraju da bez besprijekorne suradnje Hrvatske ne mogu započeti pregovori o članstvu, stoji dalje u tekstu. Moguće je da će zemlje članice kako ne bi ugrozile instituciju Haaškog suda na kraju ipak pristati na davanje uvjetovanog datuma početka pregovora, drži DW.

Upitan što misli o početku pregovora s Hrvatskom i suradnjom s Haaškim sudom, glavni tajnik Europskog vijeća Javier Solana je odgovorio: "Kada je riječ o Hrvatskoj, mi smo učinili puno da bi dobili pozitivan avis, a pozitivna poveznica avisa je također suradnja s Haaškim sudom. Svjesni smo toga i zato se nadam da će Hrvatska učiniti sve, kako bi u vrlo kratkom vremenu i glavna tužiteljica mogla reći da su se stvari popravile i da je suradnja s Haaškim sudom konstruktivnija", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙