FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završili pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo

ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) Ministarstvo zdravstva i sindikati uzdravstvenom sustavu završili su pregovore o Granskom kolektivnomugovoru (GKU), pa bi 60.000 zaposlenih u toj djelatnosti u idućih petgodina trebalo kroz različita prava dobiti dodatnih 254 milijuna kuna,izjavila je danas predsjednica Samostalnog sindikata zdravstvaSpomenka Avberšek.
ZAGREB, 3. prosinca 2004. (Hina) Ministarstvo zdravstva i sindikati u zdravstvenom sustavu završili su pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), pa bi 60.000 zaposlenih u toj djelatnosti u idućih pet godina trebalo kroz različita prava dobiti dodatnih 254 milijuna kuna, izjavila je danas predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Pregovori o GKU-u trajali su četiri godine, jer je u njima odbijao sudelovati Hrvatski liječnički sindikat (HLS) tražeći za liječnike sklapanje posebnog strukovnog kolektivnog ugovora. Ipak, HLS je naposlijetku pristupio pregovorima, a specifični problemi liječnika bit će riješeni aneksom GKU-a.

Avberšek je rekla Hini da bi povećanje naknada za uvjete rada trebale dobiti sve struke, a djelatnici sa stažom dužim od 20 godina trebali bi dobili 4 posto, 8 posto ili 10 posto više, ovisno o godinama provedenim u službi.

Dogovoreni su božićnica i regres od najmanje 1.000 kuna te dar za djecu u iznosu od 400 kuna. Zdravstveni radnici imat će 30 dana godišnjeg odmora, umjesto dosadašnjih 25, a doprinos solidarnosti se uvodi za sve zaposlene u sustavu, neovisno jesu li članovi sindikata.

Avberšek ističe kako tijekom pregovora nije rečeno da će liječničke plaće rasti 10 posto godišnje u idućih šest godina, kao što je ovoga tjedna najavio ministar zdravstva Andrija Hebrang.

"Bilo je govora da će plaće liječnika porasti za 10 posto samo u idućoj godini", kazala je Avberšek.

Inače bi 8.000 liječnika kroz šest godina imalo 70 posto veće plaće, pa one više ne bi bile u rangu sudačkih, što traži HLS, već u rangu premijera, pa i predsjednika države, kaže Avberšek dodajući da bi plaće ostalih u zdravstvu ostale daleko iza liječničkih.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je Hini da prilikom potpisivanja GKU-a očekuje potpisivanje posebnog aneksa za liječnike te potvrdio najave ministra Hebranga o rastu plaća za 10 posto u idućih šest godina.

Babić je izrazio nadu da će dogovoreno biti i potpisano, ali prije toga ne želi govoriti o detaljima.

Po najavama iz sindikalnih krugova, GKU za zdravstvo trebao bi biti potpisan idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙