FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski ministar gospodarstva protivi se Gazpromovoj kupnji Juganska

MOSKVA, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ruski ministar gospodarstvaGerman Gref pokušava zaustaviti planove ruskog monopoliste u plinskomposlovanju Gazproma da se natječe za kupovinu glavne proizvodnejedinice posrnulog Jukosa, no analitičari ističu da je malo vjerojatnoda će uspjeti.
MOSKVA, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ruski ministar gospodarstva German Gref pokušava zaustaviti planove ruskog monopoliste u plinskom poslovanju Gazproma da se natječe za kupovinu glavne proizvodne jedinice posrnulog Jukosa, no analitičari ističu da je malo vjerojatno da će uspjeti.

Čelnici Gazproma ranije ovoga tjedna najavili su ponudu za Jukosovu podružnicu Jugansneftegaz na aukciji koja je zakazana za 19. prosinca. Potvrdili su tako glasine da bi država trebala preuzeti tu proizvodnu jedinicu, zaslužnu za 60 posto Jukosove proizvodnje, koja dnevno proizvodi nafte koliko i američka država Teksas - oko milijun barela.

Ali Gref, član uprave Gazproma, spriječio je usvajanje te odluke, pišu ruski mediji. "Bilo je jasno na sastanku upravnog odbora da se on nije složio s time", citira ruski poslovni dnevnik Vedomosti neimenovanog člana uprave.

Analitičari tvrde da nije vjerojatno da će ministar uspjeti utjecati na kupovinu, o kojoj se odlučuje u Kremlju. "Grefovo usamljeno stajalište u odnosu na parni valjak protiv Juksoa vjerojatno neće postići ništa", stoji u priopćenju brokerske tvrtke UFG.

Grefa zabrinjava da bi kupovina Juganska mogla pokrenuti tužbe Jukosovih dioničara protiv Gazproma, budući postoje snažne sumnje u zakonitost najavljene aukcije, piše Vedomosti. Ministra muči i činjenica da u nastojanju da prikupi novac za Jugansk, Gazprom planira smanjiti svoje investicije za 3,6 milijardi dolara te pozajmiti ostatak kako bi pokrio iskličnu cijenu na aukciji od 8,6 milijardi dolara.

Njegove primjedbe navele su upravu Gazproma da odgodi usvajanje investicijskog plana za 2005. koji uključuje i kupovinu Juganska. Agencija Interfax citra jednog člana uprave Gazproma, koji je kazao da će odluka o Jugansku biti donesena 7. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙