FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jukos upozorava na totalni krah

MOSKVA, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Suočen s totalnom propašćuzbog golemih poreznih potraživanja ruskih vlasti, Jukos će učinitizadnji pokušaj idući mjesec kako bi zaštitio imovinu koja će mu ostatinakon prinudne prodaje njegove glavne proizvodne jedinice.
MOSKVA, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Suočen s totalnom propašću zbog golemih poreznih potraživanja ruskih vlasti, Jukos će učiniti zadnji pokušaj idući mjesec kako bi zaštitio imovinu koja će mu ostati nakon prinudne prodaje njegove glavne proizvodne jedinice.

Menadžment tvrtke dignuo je ruke od plana spašavanja, a sada će dioničari tog naftnog diva razmotriti likvidaciju kompanije na hitnom sastanku koji će se održati 20. prosinca, samo dan nakon najavljene prodaje Juganskneftegaza kako bi se namirio dio poreznih dugova koji se procjenjuju u iznosu od 25 milijardi dolara.

Na svome sastanku u Londonu menadžeri su se složili oko toga da nema izgleda da menadžment provede svoj plan spašavanja nakon što je Jukos prije tjedan dana pogođen novim poreznim potraživanjima, a tužiteljstvo napravilo ciljani pritisak na upravu kompanije.

Jukosovi vodeći menadžeri napustili su u četvrtak Rusiju strahujući od uhićenja u uvjetima, kako ih jedan izvor iz tvrtke opisuje, hajke da se "smakne" najveća ruska kompanija za izvoz nafte.

Izvršni direktor tvrtke Steven Theede i glavni financijski direktor Bruce Misamore, obojica američki državljani, nalaze se u Londonu, dok su i vodeći ruski operativni menadžeri također izvan zemlje, izjavio je isti izvor.

"Naše je uvjerenje da takav neuobičajen pritisak ureda glavnog tužitelja ima posebne ciljeve: raspuštanje uprave, onemogućavanje bilo kakvog nagodbenog postupka s ruskim vlastima i totalno uništenje Jukosa", objavila je kompanija u svojem priopćenju.

Ako na sastanku bude odlučeno da se podnese zahtjev za likvidaciju tvrtke, to bi moglo zaštititi od prodaje Jukosovih pet ruskih rafinerija i dvije ključne proizvodne jedinice Samaraneftegaz i Tomskneft. No, analitičari kažu da bi one mogle biti prisvojene čak i nakon što kompanija propadne.

"Zahtjev za proglašenje stečaja ne znači automatski stečaj budući i dalje zahtijeva odobrenje suda", komentirali su u brokerskoj kući United Financial Group. "Obzirom na trenutne političke prilike, prilično je vjerojatno da bi sud moga biti instruiran da uskrati sudsku zaštitu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙