FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina zainteresirana za Jukos

PEKING, 24. studenog 2004. (DPA) - Kina je zainteresirana zasudjelovanje u aukciji na kojoj će na prodaju biti ponuđen ključni dioJukosa, najvećeg ruskog naftnog proizvođača, iako nije baš vjerojatnoda će Peking u tome uspjeti.
PEKING, 24. studenog 2004. (DPA) - Kina je zainteresirana za sudjelovanje u aukciji na kojoj će na prodaju biti ponuđen ključni dio Jukosa, najvećeg ruskog naftnog proizvođača, iako nije baš vjerojatno da će Peking u tome uspjeti.

Državna naftna kompanija China National Petroleum Corporation (CNPC) pokušavala je već i prije ući u rusku naftnu industriju, ali "nije dobila posebnu podršku u Moskvi", kazali su izvori bliski toj kompaniji za njemačku novinsku agenciju dpa.

Procjene cijene te ruske kompanije kreću se od 10 do 20 milijardi američkih dolara a zanimanje za kupnju iskazali su i naftni divovi Shell i Exxon kao i dvije ruske kompanije. Stručnjaci ocjenjuju da su šanse Kine da dobije taj posao slabe.

Analitičari vjeruju da će na aukciji vjerojatno pobijediti ruski gigant za poslovanje plinom Gazprom, najveći svjetski proizvođač plina, ključni dobavljač u Europu i favorit ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jukos je suočen s komadanjem svoje imovine. Ruska vlada odlučila je 19. prosinca putem aukcije prodati 76,79 posto njegove imovine kako bi podmirila svoja porezna potraživanja, koja su u međuvremenu narasla na 24,5 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙