FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija: U petak 20. godišnjica Bhopala

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Indija u petak odaje počast za15.000 žrtava jedne od najtežih industrijskih nesreća u povijestinastale pri istjecanju otrovnoga plina u gradu Bhopalu u kojemutragične posljedice onečišćenja ni danas nisu sanirane niti žrtveobeštećene.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Indija u petak odaje počast za 15.000 žrtava jedne od najtežih industrijskih nesreća u povijesti nastale pri istjecanju otrovnoga plina u gradu Bhopalu u kojemu tragične posljedice onečišćenja ni danas nisu sanirane niti žrtve obeštećene.

Dvadeset godina nakon kobnoga 3. prosinca 1984., Bhopal, u čijoj je tvornici pesticida iscurilo gotovo 25 tona visokootrovnog plina metil-izocijanta, i dalje je teško onečišćen.

Najmanje je 1750 osoba umrlo te noći s 3. na 4. prosinca 1984., kada je otrovni plin iscurio iz tvornice, tada u vlasništvu američke tvrtke Union Carbide. Drugih 2.500 umrlo je tijekom idućeg tjedna, a još 10.000 osoba sljedećih tjedana, podsjeća agencija Reuters.

Tisuće tona toksičnog otpada čuvaju se u lošim uvjetima i truju vodu kojom se opskrbljuje grad, upozorio je nedavno britanski BBC, a prenijela agencija France presse.

"Pronašli smo bazene žive u tlu, spremnike pune otrovnog materijala ... u jednoj zgradi zrak je tako otrovan da sam jedva disao.... Kad kiši, posebno u sezoni monsuna, bunari su onečišćeni", javio je BBC-jev novinar Paul Vicker.

No tvornica Dow Chemical, koja je kupila Union Carbide, odbacila je tvrdnje BBC-ja, a koje su potvrdili britanski laboratoriji. Tvorničari tvrde da ne snose odgovornost za istjecanje plina niti za posljedice onečišćenja lokalnih izvora vode.

Međunarodna agencija za ljudska prava Amnesty International (AI) upozorila je pak da žrtvama nisu potpuno isplaćene novčane naknade niti je sud kaznio krivce.

Nakon duge pravne bitke tvrtka Union Carbide je isplatila 470 milijuna dolara odštete ali su žrtve primile tek mali dio novca, a ostatak je bio pohranjen za one koji bi se naknadno javili.

Međutim, tek ove jeseni je Vrhovni indijski sud naredio da se od 15. studenoga počne isplaćivati preostala svota od 15,67 milijardi rupija (343,5 milijuna dolara).

Odluka je donesena dan nakon što je u New Delhi stiglo 2.000 žrtava prosvjedovati zbog neisplate odštete.

Stotine tisuća preživjelih trpe od dišnih problema, bolesti očiju, oštećen im je imunološki i nervni sustav, pate od gubitka pamćenja, obolijevaju od raka, a učestali su spontani pobačaji, ginekološka oboljenja te mentalne bolesti. Također su brojni i zdravstveni problemi zbog konzumiranja onečišćene vode.

Nikakva pravosudna akcija nije poduzeta niti protiv kompanije niti protiv njezina sadašnjeg vlasnika, upozorio je AI, te pozvao indijsku vladu da osigura pitku vodu i dekontaminira grad, a vlasnike tvornice prisili na isplatu većih obeštećenja.

Ujedinjene narode je pozvao da izrade povelju odgovornosti za sektor poslodavaca, a američku vladu da učini sve kako bi odgovorni na sudu odgovarali za krivnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙