FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 23. studenoga

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 23. studenoga.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 23. studenoga.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ekonomski fakultet i Fakultet organizacije i informatike te tvrtka InfoDom organiziraju okrugli stol "Ubrzanje gospodarstva i državne uprave kroz poslovne procese". Okruglim stolom organizatori žele u sažetom obliku upoznati javnost s temeljnim porukama i preporukama domaće i inozemne prakse iz područja upravljanja odnosno reinženjerstva poslovnih procesa predstavljenih na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji o poslovnim procesima (10,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Hrvatski seljački savez održat će konferenciju za novinare na kojoj će predsjednik Saveza Darko Grivičić i članovi Upravnog odbora govoriti o, kako su najavili, "Poljoprivrednom proračunu u službi uvoza, a na štetu hrvatskih seljaka" (11,00 sati, Zvonimirova 17/III).

ZAGREB - Industrija nafte INA predstavit će svoje Izvješće o društvenoj odgovornosti. Na predstavljanju će se govoriti i o etici u hrvatskoj poslovnoj zajednici i perspektivama hrvatskog gospodarstva (10,00 sati, Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Talijanski institut za vanjsku trgovinu u suradnji s Talijanskim udruženjem izvoznih konzorcija FEDEREXPORT i Hrvatskom udrugom poslodavaca organizira seminar na temu "Talijanski model udruživanja malih i srednjih poduzetnika radi jačanja strategije izvoza". Na seminaru će biti predstavljena talijanska iskustva u zajedničkom nastupu malih i srednjih poduzetnika na inozemnim tržištima (10,00 sati, Hotel Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10).

ZAGREB - Vodstvo Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika na konferenciji za novinare iznijet će stavove Konfederacije o državnom proračunu za 2005. godinu te o stanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj (11,00 sati, Masarykova 22).

ZAGREB - Predstavnici sajma Deutsche Messe na konferenciji za novinare predstavit će najnovije informacije o međunarodnom sajmu informatičke i komunikacijske tehnologije CeBIT, koji će se održati od 10. do 16. ožujka 2005. u Hannoveru te o trenutnoj situaciji na svjetskom ITC tržištu (11,00 sati, Hotel Arcotel Allegra, Branimirova 29).

ZAGREB - Reforma energetskog sektora, započeta u Hrvatskoj prije tri godine, ulazi u drugu fazu, u kojoj se predviđa ukinuti Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti i osnivati Hrvatsku agenciju za regulaciju energetskih djelatnosti. Uz to, objedinjavanje prijenosa i vođenja elektroenergetskog sustava i pozicioniranje tog operatora prijenosnog sustava u sustav Hrvatske elektroprivrede, kao vertikalno integriranu tvrtku, te definiranje dinamike otvaranja elektroenergetskog tržišta, najvažnije su promjene iz paketa energetskih zakona koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. Ti su prijedlozi nastavak reforme energetskog sektora započete 2001. kada je i usvojen paket energetskih zakona. U međuvremenu je i EU donijela pet novih direktiva vezanih uz energetiku, pa su zakoni i dio harmonizacije hrvatskog zakonodavstva sa pravnim stečevinama EU.

ZAGREB - Dio naftnih derivata od iduće će se godine iz zemalja Europske unije u Hrvatsku uvoziti uz carinu od 4,2 posto, što će vrijediti i za uvoz iz zemalja EFTA-e (Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn), Moldove i Turske, dok će se naftni derivati iz zemalja CEFTA-e (Bugarske i Rumunjske), te Makedonije i BiH u Hrvatsku moći uvoziti bez carine. Hrvatska je Vlada prošli tjedan Uredbom o carinskoj tarifi za 2005. utvrdila, među ostalim, sniženja osnovnih carina za pojedine proizvode, budući da je 2005. završna godina postupnog snižavanja stope carina za industrijske proizvode u okviru preuzetih obveza Svjetske trgovinske organizacije WTO. Tako najosjetljiviji industrijski proizvodi podrijetlom iz EU, EFTA-e i Turske, koji se nalaze još na listama postupnog sniženja, podliježu stopi carine koja će iznositi 30 posto od osnovne stope carina, a dio tekstila i željeza 20 posto.

ZAGREB - Hrvatske će tvrtke na telefonske centrale (Private Branch Exchanges ili PBX) i sličnu opremu, softver i usluge u ovoj godini potrošiti samo četiri posto više nego lani, kada je potrošnja iznosila 17,56 milijuna eura, izvijestila je u svojoj novoj studiji regionalna podružnica analitičke kuće IDC za trendove u informatičko-telekomunikacijskoj industriji (ITC). Iz IDC-a za središnju Europu, Bliski Istok i Afriku (IDC CEMA) podsjećaju da je lanjska stopa rasta na hrvatskom tržištu bila 16 posto, dok bi u idućoj godini rast potrošnje na telefonske centrale, softver i usluge trebao biti preko 11 posto. Kao razlog se navodi početak pripremanja hrvatskih tvrtki za pridruživanje Europskoj uniji.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙