FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba na podupire prijedlog novog zakona o porezu na dohodak

ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Saborska oporba u večerašnjoj jeraspravi uskratila svoju potporu prijedlogu novoga zakona o porezu nadohodak, ocjenjujući ga Vladinim pokušajem da se marginalnim poreznimrasterećenjima javnosti lažno predstavi kao socijalno osjetljiva.
ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Saborska oporba u večerašnjoj je raspravi uskratila svoju potporu prijedlogu novoga zakona o porezu na dohodak, ocjenjujući ga Vladinim pokušajem da se marginalnim poreznim rasterećenjima javnosti lažno predstavi kao socijalno osjetljiva.

Oporba drži da predloženo povećanje neoporezivog dijela dohotka za 100 kuna, s 1.500 na 1.600 kuna, ni na koji način neće pomoći građanima, posebno ne onima s niskim plaćama.

Oporba je prozvala Vladu da je, ne pristajući na povećanje od barem 250 kuna, pokazala kako nema sluha za socijalno najugroženije.

"Ovo bi trebale biti izmjene zakona, ne novi zakon, jer se radi o kozmetičkim promjenama, pa čak ni o ozbiljnijoj kozmetici. Takva vrsta blefa nikome ne treba", rekao je HNS-ovac Radimir Čačić.

"To je teatralan zakon", nadovezao se HSS-ovac Željko Pecek, upitavši ministra financija Ivana Šukera koji će to strani ulagači doći u Hrvatsku ako se u zadnje četiri godine Zakon o porezu na dohodak mjenjao isto toliko puta.

Na ministra Šukera, koji je u ime Vlade predstavio zakon, 'obrušila' se i SDP-ovka Marija Lugarić. "Ne samo da ne pokrećete Hrvatsku, ne da je zaustavljate, nego je i urušavate", ustvrdila je.

HSP-ovac Tonči Tadić izračunao je da građani s plaćom nižom od 5.000 kuna gotovo i da neće osjetiti povećanje dohotka kakvo se predlaže, a Vladu je prozvao da i dalje pogoduje onima s većim primanjima, dok poreznim teretom, kaže, i dalje najviše pogađa najugroženije socijalne skupine.

Oporbeni klubovi prigovorili su i predloženom ukidanju poreza na dividendu, tvrdeći da bi to značilo izvlačenje kapitala iz Hrvatske, a ne, kako tvrdi Vlada, privuklo strane ulagače.

"Veća ulaganja u Hrvatsku ne dolaze zbog dvojbi oko funkcioniranja pravne države, zbog birokracije i poreznih eksperimenata, a ne zbog poreza na dohodak", ocijenio je HSP-ovac Tadić.

Silvano Hrelja (HSU) prigovorio je proporcionalnom načinu utvrđivanja najniže neoporezive stope jer se njime, kaže, samo matematički određuju porezni odbici, "bez senzibiliteta i socijalne pravičnosti", pa oni s manjim mirovinama i plaćama od toga opet imaju najmanje koristi. Najavio je amandman Stranke umirovljenika kojim će takav obračun pokušati promijeniti, a usvajanjem kojega će HSU uvjetovati potporu predloženom zakonu.

HDZ-ovci su uzvraćali da oporba sada pokušava 'oblatiti' Vladu zbog onoga što ni ona, dok je bila na vlasti, nije učinila, te su ustrajali u Vladinu stavu da su predložena zakonska rješenja maksimum koji država u ovom trenutku može podnijeti.

Zakonom je, među ostalim, predloženo i da se više ne oporezuju obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu medalju na olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima.

Porezne olakšice za, primjerice, stan, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite i slično kumulirale bi se na ukupno 12.000 kuna.

Predviđa se uvođenje kategorije drugog dohotka za oporezivanje sportaša, pjevača i umjetnika, kojima bi se priznao paušalni trošak od 30 posto, a za preostalih 70 posto dohotka plaćali bi 25 posto poreza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙