FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o novom zakonu o porezu na dobit

ZAGREB,17. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski sabor u kratkoj je raspravi'odradio' prijedlog novoga Zakona o porezu na dobit, kojim Vladanamjerava ukinuti jednokratni otpis imovine.
ZAGREB,17. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski sabor u kratkoj je raspravi 'odradio' prijedlog novoga Zakona o porezu na dobit, kojim Vlada namjerava ukinuti jednokratni otpis imovine.

Ministar financija Ivan Šuker kazao je da bi po tom prijedlogu stopa porezna na dobit ostala 20 posto, ali bi se ukinuo jednokratni otpis, tzv. amortizacija, koja je, tvrdi ministar, služila samo za "peglanje porezne bilance na kraju godine".

Naveo je primjer da je prošle godine, zbog amortizacije, osnovica poreza na dobit umanjena za 4,7 milijardi kuna, pri čemu je, kaže, državni proračun izgubio čak 940 milijuna kuna.

Novim zakonom, tvrdi ministar, uredilo bi se i područje transakcija među povezanim društvima (domaćim i stranim), odnosno, utvrdile bi se transferne cijene jer je, upozorava, do sada neoporeziva dobit završavala u inozemstvu, a Hrvatska je bila oštećena za milijunske iznose.

Sabor je današnje zasjedanje zaključio raspravom o dva HNS-ova prijedloga zaključaka - o utvrđivanju i ostvarivanju prava invalida rada te o pravednijoj raspodjeli sredstava dobivenih porezom na dobit, koje Vlada ne prihvaća.

Dragutin Lesar rekao je da HNS prvim zaključkom želi obvezati Vladu da prije donošenja proračuna za iduću godinu u proračunu osigura sredstva za pomoć oko 38 tisuća invalida rada, koji, upozorava, u prosjeku primaju mirovinu od tek tisuću kuna.

U tom smislu, HNS predlaže da Vlada žurno Saboru predloži izmjene zakona o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju te donese podzakonske akte kojima bi osigurala provođenje mjera profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja invalidnih osoba.

Drugim zaključkom HNS zahtijeva od Vlade da uredi postupak kojim bi se novac od poreza na dobit u jednicama lokalne samouprave raspoređivao po kriteriju mjesta u kojemu zaposlenik živi, a ne po sjedištu tvrtke u kojoj radi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙