FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Vlada odbila prvih 50 zastupničkih amandmana

ZAGREB,24. studenoga(Hina) - Hrvatska Vlada danas je u Saboru odbilaprvih 50 zastupničkih amandmana, kojima se, uglavnom, tražilo višenovca za područja od posebne državne skrbi.
ZAGREB,24. studenoga(Hina) - Hrvatska Vlada danas je u Saboru odbila prvih 50 zastupničkih amandmana, kojima se, uglavnom, tražilo više novca za područja od posebne državne skrbi.

Ministar financija Ivan Šuker odbijanje tih oporbenih amandmana obrazložio je tvrdnjom da se država u ovoj godini u korist područja od posebne državne skrbi odrekla više od 800 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak i dobit, što je, ističe, daleko više novca od onoga koji se traži amandmanima.

Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo neprihvaćanjem njihovih amandmana, a Alenka Kočiša Čičin-Šain (HNS) prozvala je Vladu da je za ta u ratu opustošena područja predvidjela manje novca jer već sada vjeruje da će tamo izgubiti vlast na idućim lokalnim izbore.

"Kako bi se u narodu reklo - lipo se čuje, al' niko vam ne viruje", dobacila je Ljubica Lalić (HSS), nezadovoljna što Vlada nije prihvatila njezin amandman da se povećaju sredstva za općinu Stara Gradiška.

Neprihvaćanje njezina amandmana da se za 10 milijuna kuna povećaju sredstva namijenjena obrani od tuče HSS-ovka je popratila optužbama da Vlada "maže oči građanima i po lansirnoj rampi daje samo dvije do tri protugradne rakete".

Vlada je odbila i 20-ak amandmana SDP-ovca Nenada Stazića koji je tražio nekoliko stotina tisuća kuna više za stalne novčane naknade zaslužnim osobama (znanstvenicima, prosvjetarima, književnicima, skladateljima, arhitektima, umjetnicima), koje, upozorava, primaju najniže mirovine i država im je po zakonu dužna pomoći.

Vladu, koja je odbijanje njegovih amandmana obrazložila na način da su za tu namjenu predviđena dostatna sredstva, Stazić je prozvao da krši zakon, da je država zaslužnim osobama već dužna 9,4 milijuna kuna.

Ministra Šukera pozvao je da 'skine' dio sredstava predviđenih Vladinom promidžbenom projektu "Otvorena vrata". "Tim projektom sigurno nećete poručiti zaslužnim građanima da nećete ispoštivati zakon i isplatiti im zaslužene naknade", poručio je Stazić.

Šuker nije prihvatio amandman Joze Radoša (Libra) koji je tražio 45 milijuna kuna za osnivanje Osječko-baranjske Agro-banke, kao ni HSP-ov amandman da se 32 milijuna kuna - dio novca predviđenog za međunarodnu suradnju i službena putovanja MORH-a - preusmjeri u djelovanje obalne straže.

Odbijen je i amandman HNS-ovke Čičin-Šain koja je tražila četiri milijuna kuna više za nadzor rada Vlade, kako se, kaže, ne bi ponovili slučajevi poput Bechtela, Sunčanog Hvara, fonda Quaestus, i slično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙