FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska: izborno povjerenstvo objavilo konačne rezultate izbora

BUKUREŠT, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjsko izbornopovjerenstvo objavilo je u srijedu konačne rezultate općih izboraodržanih u nedjelju.
BUKUREŠT, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjsko izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu konačne rezultate općih izbora održanih u nedjelju.

Vladajući socijaldemokrati (PSD) osvojili su 36,6 posto glasova u utrci za parlament, a oporbeni savez desnoga centra Pravda i istina (DA) 31,3 posto, što znači da nitko od njih nije dobio dovoljno glasova da bi imao većinu u parlamentu.

Čelnik oporbenog saveza Traian Basescu, kojeg očekuje drugi krug predsjedničkih izbora s premijerom Adrianom Nastaseom 12. prosinca, zatražio je ponavljanje izbora, optužujući izborno povjerenstvo za neregularnosti prilikom elektronskog prebrojavanja glasova koje su išle u korist PSD-a.

Povjerenstvo je odbacilo taj zahtjev u utorak, a dužnosnici PSD-a demantirali su navode o pokušaju krađe glasova.

"Traian Basescu mora priznati da je izgubio ove izbore", rekao je Nastase u srijedu. "On ne shvaća kakvu štetu nanosi vanjskom imidžu Rumunjske".

Budući da niti jedna stranka neće imati većinu u parlamentu, bitka za uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika dobit će novi značaj jer će on imati odlučujući glas u rješavanju krize. To znači da će pregovori o novoj vladi biti zamrznuti do iza 12. prosinca, kada je predviđen drugi krug predsjedničkih izbora.

Nastase, koji je u prvom krugu osvojio 40,9 posto glasova, favorit je za nasljednika predsjednika Iona Iliescua. Basescu je u prvom krugu dobio 33,9 posto glasova.

Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je da su izbori bili dobro organizirani i profesionalni unatoč "proceduralnim pitanjima" kojima se treba pozabaviti.

Basescu smatra da je do neregularnosti došlo pri elektronskom prebrojavanju glasova te da se radi o više od 160.000 listića na predsjedničkim izborima i 100.000 na parlamentarnim.

Savez liberala i demokrata za Europu, stranka u Europskom parlamentu, pozvao je EU u utorak da pošalje neovisne stručnjake u Rumunjsku kako bi se utvrdilo je li bilo nepravilnosti. "EU mora djelovati odlučno kako bi se verificirali izborni rezultati u Rumunjskoj", rekao je čelnik europskih liberala Graham Watson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙