FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMUNJSKI IZBORI: SOCIJALDEMOKRATI BEZ VEĆINE U PARLAMENTU

BUKUREŠT, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjska bi se moglasuočiti s parlamentarnom krizom budući da su privremeni rezultatiopćih izbora u toj zemlji, objavljeni u ponedjeljak, pokazali davjerojatno niti jedna stranka neće imati većinu u parlamentu potrebnuza formiranje vlade.
BUKUREŠT, 29. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjska bi se mogla suočiti s parlamentarnom krizom budući da su privremeni rezultati općih izbora u toj zemlji, objavljeni u ponedjeljak, pokazali da vjerojatno niti jedna stranka neće imati većinu u parlamentu potrebnu za formiranje vlade.

Djelomični rezultati izbora održanih u nedjelju pokazali su da vladajući socijaldemokrati (PSD) imaju malo vodstvo, koje je međutim nedostatno za većinu u parlamentu.

Nakon gotovo pola prebrojanih glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, PSD ima oko 35 posto glasova, samo tri posto više od glavnog oporbenog saveza desnoga centra Pravda i istina (DA), u kojem su Nacionalna liberalna stranka i Demokratska stranka.

"Bit će iznimno teško sastaviti vladu i vjerojatno će Rumunjska po prvi puta (od pada komunizma 1989.) imati kraći mandat parlamenta i prijevremene izbore", izjavio je neovisni analitičar Florin Petria.

Ispitivanja javnog mišljenja provedena na biralištima dala su jasno vodstvo od oko 40 posto vladajućoj stranci, zaslužnoj za gospodarski rast, ali kritiziranoj za korupciju.

Prema djelomičnim rezultatima izbora, premijer Adrian Nastase je favorit za nasljednika predsjednika Iona Iliescua, ali ga očekuje drugi izborni krug s oporbenim čelnikom Traianom Basescuom.

Ako bude potvrđena bojazan da niti jedna stranka neće imati većinu u parlamentu, bitka za uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika dobit će novi značaj jer će on imati odlučujući glas u rješavanju krize. To znači da će pregovori o novoj vladi biti zamrznuti do iza 12. prosinca, kada je predviđen drugi krug predsjedničkih izbora.

Rumunjska i susjedna Bugarska propustile su prvi val proširenja Europske unije u svibnju.

Međutim, dok je Sofija već zaključila pregovore o ulasku u EU 2007., Rumunjska je zaostala. EU je kritizirala PSD-ovu vladu zbog odugovlačenja u ključnim reformama, ljudskim pravima i iskorjenjivanju korupcije.

Obje glavne stranke isključile su mogućnost koalicije s krajnje desnom strankom Velika Rumunjska, koja je na trećem mjestu s 13 posto glasova. Njezino sudjelovanje u bilo kakvoj vladi moglo bi ugroziti rumunjske pregovore s EU-om o članstvu, izjavili su diplomati.

To znači da je kao mogući koalicijski partner ostala mala stranka mađarske manjine, Mađarska demokratska unija (HDU), i šačica zastupnika koji predstavljaju nekoliko drugih manjina.

Mađari su rekli da su spremni surađivati s bilo kojom od glavnih stranaka, ali da će ući u pregovore o sastavljanju vlade tek nakon drugog kruga predsjedničkih izbora.

Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je u nedjelju da su izbori bili dobro organizirani i profesionalni unatoč "proceduralnim pitanjima" kojima se treba pozabaviti.

Rumunjska oporba upozorila je da je na izborima bilo nepravilnosti te je zatražila od središnjeg izbornog povjerenstva da otvori istragu.

Izborne nepravilnosti zabilježene su u gotovo svim okruzima, rekao je glasnogovornik liberalnih demokrata Ioan Onisei, a prenosi France Presse.

Kao najozbiljniji prekršaj naveo je prijevoz autobusima stotina ljudi koji su glasovali na najmanje dva različita birališta, za što optužuje vladajuću Socijaldemokratsku stranku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙