FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI IZBORI U RUMUNJSKOJ

BUKUREŠT, 28. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Rumunji su u nedjeljuujutro počeli glasovati na parlamentarnim i u prvom krugupredsjedničkih izbora.
BUKUREŠT, 28. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Rumunji su u nedjelju ujutro počeli glasovati na parlamentarnim i u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Na petim općim izborima od pada komunizma prije 15 godina, pravo glasa ima oko 18 milijuna Rumunja. Birališta (više od 17,500 biračkih mjesta) su otvorena u sedam ujutro po lokalnom vremenu, zatvaraju se u 21 sat. Prvi rezultati bit će poznati čim se zatvore birališta, a konačni najranije u ponedjeljak ujutro.

Ankete pokazuju da će koalicijska vlada pod vodstvom socijaldemokrata zadržati vlast nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora. U slučaju socijaldemokratske pobjede, sadašnji će ministar vanjskih poslova Mircea Geoana na mjestu premijera zamijeniti Adriana Nastasea, koji se kandidira za predsjednika zemlje.

Glavni oporbeni savez desnoga centra Pravda i istina (DA), u kojem su Nacionalna liberalna stranka i Demokratska stranka, dobio bi, prema istraživanju, 33 posto glasova.

Ukupno se 12 kandidata natječe na predsjedničkim izborima, a pravi će se dvoboj voditi između Nastasea i bukureštanskog gradonačelnika Traiana Basescua (53) koji predvodi oporbeni savez. Njima prognoze daju 42, odnosno 32 posto glasova i upravo njih dvojica trebala bi odmjeriti snage u drugome krugu 12. prosinca.

Drugi kandidati, prognozira se, neće prikupiti više od 2 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙