FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU I RUMUNJSKA NEĆE ZAVRŠITI PREGOVORE O PRISTUPU U STUDENOME

BRUXELLES, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija trebalabi uspješno okončati pregovore o pristupu s Rumunjskom prijeodržavanja summita zemalja članica bloka 16. i 17 prosinca, no čini seda se to neće uspjeti ostvariti do kraja ovoga mjeseca, izvijestili suu utorak europski diplomati.
BRUXELLES, 23. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija trebala bi uspješno okončati pregovore o pristupu s Rumunjskom prije održavanja summita zemalja članica bloka 16. i 17 prosinca, no čini se da se to neće uspjeti ostvariti do kraja ovoga mjeseca, izvijestili su u utorak europski diplomati.

Odgoda okončanja pregovora vjerojatno će omesti planove rumunjskog premijera Adriana Nastasea prije održavanja općih izbora koji bi se u toj zemlji trebali održati 28. studenoga, no do nje dolazi zbog tehničkih a ne političkih razloga, izvijestili su diplomati.

Bivši povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen predvidio je završetak pregovora u studenome, no EU smatra da joj je potrebno još vremena za razmatranje uvjeta što ih Rumunjska treba zadovoljiti za ulazak u blok. Unatoč tome, diplomati ističu kako je sigurno da će pregovori biti završeni do summita EU-a 16. i 17. prosinca.

Rumunjska je propustila veliki val proširenja EU-a u svibnju kada je u blok primljeno deset uglavnom bivših komunističkih država. Rumunji se, zajedno s Bugarima nadaju da će biti primljeni u EU 2007., no članice bloka mogle bi produljiti taj rok za godinu dana ukoliko dvije zemlje ne uspiju provesti sve reforme na koje su se obvezale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙