FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMUNJSKA: SOCIJALDEMOKRATI VJEROJATNI IZBORNI POBJEDNICI

BUKUREŠT, 28. studenog 2004. (Hina/AFP) - Dosadašnji rumunjski premijerAdrian Nastase vodi na nedjeljnim rumunjskim predsjedničkim izborimasa 41,1 posto glasova, dok njegova Socijaldemokratska stranka (PSD)vodi na parlamentarnim izborima s 38,9 posto glasova, pokazale suankete instituta CURS po izlasku s biračkih mjesta.
BUKUREŠT, 28. studenog 2004. (Hina/AFP) - Dosadašnji rumunjski premijer Adrian Nastase vodi na nedjeljnim rumunjskim predsjedničkim izborima sa 41,1 posto glasova, dok njegova Socijaldemokratska stranka (PSD) vodi na parlamentarnim izborima s 38,9 posto glasova, pokazale su ankete instituta CURS po izlasku s biračkih mjesta.

Kandidat centrističkog oporbenog saveza Pravda i istina (DA), gradonačelnik Bukurešta Traian Basescu, prema toj je anketi drugi na predsjedničkim izborima s 35,2 posto glasova i on bi trebao s Nastaseom ići u drugi krug predviđen za 12. prosinca.

Prema jednom drugom ispitivanju Insomara i MMT-a, Nastase će dobiti 43,7 posto glasova, a Basescu 34,7 posto.

Na parlamentarnim izborima bi u jednom krugu trebalo biti izabrano 314 parlamentarnih zastupnika, te 137 senatora, a i tu je savez DA na drugom mjestu iza PSD-a s 35,4 posto glasova, prema ispitivanju CURS-a.

Prema ispitivanjima Insomara i MMT-a, PSD će dobiti 40,1 posto glasova u senatu i 39,9 posto u Zastupničkom domu, prema 33,8 posto, odnosno 33,5 posto za koaliciju DA.

"Jako smo zadovoljni, makar treba čekati probrojavanje glasova", rekao je Nastase nakon što su objavljeni rezultati tih ispitivanja. "Ti rezultati pokazuju da nakon četiri godine rada Rumunji i dalje u nas imaju povjerenja".

Basescu je osporio procjene ispitivanja i rekao da on raspolaže "različitim podacima prema kojima razlika između dviju stranaka iznosi 3 posto, "upravo koliko iznosi mogućnost pogreške" u ispitivanjima.

Ekstremno desna stranka Romania Mare je treća stranka na parlamentarnim izborima s oko 13 posto glasova, a njezin čelnik Corneliu Vadim Tudor je treći na predsjedničkim izborima s 11,6 posto glasova.

Demokratska unija rumunjskih Mađara (UDMR) jedina je od ostalih stranaka koja je prešla prag od 5 posto za ulazak u parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙