FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stubičane ni posjet Ljubljani nije razuvjerio

STUBIČKA SLATINA, 5. studenog 2004. (Hina) - Posjet slovenskomprihvatilištu za tražitelje azila u Ljubljani nije razuvjeriopredstavnike Stubičke Slatine i oni će se i dalje odlučno protiviti dase centar za tražitelje azila u Hrvatskoj smjesti u Slatini.
STUBIČKA SLATINA, 5. studenog 2004. (Hina) - Posjet slovenskom prihvatilištu za tražitelje azila u Ljubljani nije razuvjerio predstavnike Stubičke Slatine i oni će se i dalje odlučno protiviti da se centar za tražitelje azila u Hrvatskoj smjesti u Slatini.

Predsjednik Mjesnog odbora Stubičke Slatine Nenad Gospočić rekao je večeras po povratku iz dvodnevnog posjeta Ljubljani da su nezadovoljni posjetom Sloveniji u organizaciji hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova jer su "vidjeli smo samo jednu, onu idiličnu stranu prihvatilišta".

Zamjerio je organizatoru što je na put poveo samo četvoro predstavnika zainteresiranih lokalnih vlasti općine Oroslavlje i Stubičke Slatine i rekao da su se Slatinci zapanjili kad su tamo od pomoćnika hrvatskog ministra za unutarnje poslove Žarka Katića čuli da radovi na preuređenju bivše slatinske vojarne u prihvatilište počinju za mjesec dana i da će ih osiguravati policija.

"Pokazali su nam kako prihvatilište funkcionira iznutra, a ne izvana, što nas posebno zanima. Trebali smo čuti iskustva tamošnjeg stanovništva koje živi u blizini novog prihvatilišta u industrijskoj zoni Ljubljane, ali mi nismo kontaktirali ni s kim od građana, već su nas naši slovenski domaćini - predstavnici vlasti, uvjeravali kako se Ljubljančani nisu nikada potužili na tražitelje azila," rekao je Gospočić.

Iz viđenog se može zaključiti da su situacije u Ljubljani i Slatini neusporedive, kaže. Tamo je prihvatilište, smješteno na 20 minuta vožnje od centra slovenske metropole, od prve obiteljske kuće udaljeno oko 1,5 kilometar, u općini sa 10.000 stanovnika.

U našemu mjestu prva kuća je na udaljenosti od samo nekoliko desetaka metara od vojarne u kojoj bi trebalo biti prihvatilište, a novopridošli bi tražitelji azila povećali broj našeg stanovništva za jednu trećinu, jer u Slatini živi tek šestotinjak ljudi, kaže Gospočić.

Istaknuo je i da je većinu putnika u autobusu za Ljubljanu sačinjavali predstavnici MUP-a predvođeni voditeljicom još neotvorenog prihvatilišta Gordanom Vuleta, te novinari, od kojih su neki, ustvrdio je Gospočić, bili iznenađujuće pristrani.

Prvoga dana posjeta hrvatski su se gosti susreli s predstavnicima UNHCR-a i triju slovenskih nevladinih udruga, a drugi je dan bio rezerviran za obilazak novoizgrađenog centra za tražitelje azila.

Gospočić je zaključio da se oni i dalje ne mire s odabirom lokacije prihvatilišta za tražitelje azila i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da stranci koji traže utočište u Hrvatskoj ne budu smješteni u njihovom malom zagorskom selu na granici sa Zagrebačkom županijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙