FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

okrugli stol o pravima na azil u hrvatskoj

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Okrugli stol "Pravo na azil", kojije okupio stručnjake s tog područja iz raznih državnih ustanova inevladinih udruga, održan je danas u Zagrebu u organizaciji VladinaUreda za ljudska prava.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Okrugli stol "Pravo na azil", koji je okupio stručnjake s tog područja iz raznih državnih ustanova i nevladinih udruga, održan je danas u Zagrebu u organizaciji Vladina Ureda za ljudska prava.

Kako je u uvodu rekao predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađarić, Zakon o azilu jedan je od ključnih zakona za približavanje Hrvatske EU, naglasivši da je i napisan u skladu s uputama EU-a te da je vrlo bitan za ukupnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić je istaknuo da je trenutačno zaprimljeno sedam zahtjeva za azil u Hrvatskoj, a većina podnositelja zahtjeva smještena je u prihvatilištu u Šašinoj Gredi nedaleko od Siska, a u prihvatilištu u Ježevu još je petero takvih osoba čiji se zahtjevi obrađuju. Podsjetio je da od dosada podnesenih 37 zahtjeva pozitivno nije riješen ni jedan te da je većinom riječ o tzv. ekonomskim migrantima. Objasnio je da te ljude treba razlikovati od stranaca ili ilegalnih migranata.

Katić je rekao da je pravo na azil jedno od Ustavom zajamčenih prava te da su doneseni i potrebni zakonski i podzakonski propisi koji uređuju to područje.

Istaknuo da je u pripremi gradnja Centra za prihvat azilanata u bivšoj vojarni u Stubičkoj Slatini, koji bi trebao biti otvoren iduće godine. U Centar će biti uloženo oko 11 milijuna kuna, od toga EU sudjeluje s oko 800 tisuća eura. Podsjetio je da se tom centru protivi lokalna zajednica, no, kako je rekao, potrebno je objasniti ljudima o čemu je riječ. Katić je pozvao javnost i nevladine udruge da pomognu u edukaciji javnosti i lokalnih zajednica o svim aspektima problema prava na azil.

Predstavnici raznih ustanova i nevladinih udruga koje se bave pitanjima azila složili su se da je riječ o vrlo bitnu pitanju za Republiku Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙