FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laos: Završio summit 16 azijskih i pacifičkih zemalja

VIENTIANE, 30. studenoga 2004. (Hina/AFP) - Sastanak na vrhu 16azijskih i pacifičkih zemalja čije stanovništvo čini polovinu ukupnesvjetske populacije, završio je u utorak u Laosu nizom sporazuma čijije cilj ukloniti neke carinske barijere i u sljedećem desetljećunastojati omogućiti veći prostor za slobodnu tržišnu razmjenu.
VIENTIANE, 30. studenoga 2004. (Hina/AFP) - Sastanak na vrhu 16 azijskih i pacifičkih zemalja čije stanovništvo čini polovinu ukupne svjetske populacije, završio je u utorak u Laosu nizom sporazuma čiji je cilj ukloniti neke carinske barijere i u sljedećem desetljeću nastojati omogućiti veći prostor za slobodnu tržišnu razmjenu.

Predsjednici država deset članica ASEAN-a (Tajland, Malezija, Singapur, Indonezija, Filipini, Brunej, Vijetnam, Burma, Kambodža, Laos), uz Japan, Kinu, Indiju, Južnu Koreju, te Australiju i Novi Zeland u utorak su poduprli kandidaturu Japana za stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Japanci su s članicama ASEAN-a potpisali i sporazum o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma. Japanski premijer Junichiro Koizumi i njegovi partneri dogovorili su se oko pojačanja mjera koje će omogućiti "da se spriječi financiranje terorističkih organizacija i transfer sredstava iz ilegalnih fondova".

Nakon niza napada na azijskom kontinentu, posebice u Indoneziji, sudionici su zaključili da je terorizam jedan od najvećih razloga za zabrinutost. Veća pozornost ubuduće će se posvetiti pojačanoj kontroli na granicama.

U završnom dokumentu prihvaćenom na završetku summita kaže se da će se poduzeti i odgovarajuće mjere da bi se spriječilo djelovanje terorista pod krinkom karitativnih i humanitarnih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙