FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO SUMMIT RUSIJA-EU U DEN HAAGU

ZAGREB/DEN HAAG, 25. studenog 2004. (Hina) - Summit Rusija-EU započeoje u četvrtak u Den Haagu sa zakašnjenjem nakon što je zrakoplovruskog predsjednika Vladimir Putina kasnio zbog guste magle, javile susvjetske novinske agencije.
ZAGREB/DEN HAAG, 25. studenog 2004. (Hina) - Summit Rusija-EU započeo je u četvrtak u Den Haagu sa zakašnjenjem nakon što je zrakoplov ruskog predsjednika Vladimir Putina kasnio zbog guste magle, javile su svjetske novinske agencije.

U sastavu ruskog izaslanstva, koje vodi predsjednik Putin, su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, posebni predstavnik predsjednika za odnose s EU-om Sergej Jastržembski, ministar energetike Viktor Hristenko i pomoćnik predsjednika Viktor Ivanov, javila je agencija RIA Novosti.

Putina je u sjedištu vlade Nizozemske, koja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a, dočekao premijer Jan Peter Balkenende, navodi Reuters.

Glavna tema summita trebala je biti jačanje strateškog partnerstva na četiri područja. To su područje gospodarstva; zatim slobode, unutarnje sigurnosti i pravosuđa; vanjske sigurnosti, te obrazovanja, znanosti i kulture.

Međutim, ta bi tema mogla biti zasjenjena zbog spornih predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Dok su EU i SAD oštro kritizirale izbore u toj bivšoj sovjetskoj republici, Putin se požurio čestitati na pobjedi premijeru Viktoru Janukoviču, koji želi tješnje veze s Moskvom, što je razbjesnilo Zapad i dodatno zategnulo ionako napete odnose.

Među osjetljivim temama između EU-a i Rusije su pitanja zajedničkih susjednih područja između dva entiteta, a to su Ukrajina, Bjelorusija i Kavkaz, kao i uloga OESS-a u tim zemljama. Posljednjih je godina Moskva iznosila kritike na račun OESS-a u regiji tvrdeći da bi se ta organizacija trebala više usredotočiti na pitanja šire sigurnosti umjesto na promatranje izbora.

Sporni su također rat u Čečeniji, ljudska prava, Kalinjingrad, Putinove posljednje političke reforme i želja Moskve da definira svoj posebni partnerski status s Europom.

Unatoč tome, ekonomska suradnja jača. Gotovo 55 posto ruskog izvoza odlazi u zemlje EU-a, a Europa je ovisna o ruskim energentima: nafti i plinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙