FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra prosvjed obrazovnih sindikata na Trgu sv. Marka

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Ujedinjeni sindikati predškolskogodgoja, osnovnog i srednjeg školstva te znanosti održat će sutra naTrgu svetoga Marka prosvjed zbog zanemarivanja prosvjete i znanosti tepremalog izdvajanja za taj sustav u proračunu za 2005.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Ujedinjeni sindikati predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva te znanosti održat će sutra na Trgu svetoga Marka prosvjed zbog zanemarivanja prosvjete i znanosti te premalog izdvajanja za taj sustav u proračunu za 2005.

Prosvjedna povorka, u kojoj će biti oko 2000 sindikalaca, krenut će u 9,30 sati s Trga maršala Tita prema Trgu svetoga Marka, gdje će u 10,30 održati prosvjed, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Vilim Ribić. Sindikalci će nositi transparente, letke, balone i brojeve za ocjenjivanje.

Iako su sindikati danas iz Vlade dobili poziv na pregovore o božićnici, daru za djecu i osnovici za plaće, Ribić ističe kako od tih "pregovora ne očekuje ništa". "To je znak da se ne pregovara o cijeni rada, već se zaposlenicima nudi ostatak ostataka", istaknuo je.

Ribić je rekao kako još nisu obradili anketne upitnike među roditeljima o mogućem štrajku u školama i na fakultetima, dok će anketa agencije Puls o stavu javnosti prema štrajku biti gotova sutra. Obzirom na rezultate anketa, mišljenje sindikalnoga članstva i rezultate sutrašnjega prosvjeda, sindikalna će tijela odlučiti o mogućem štrajku u sustavu školstva, koji bi se po najavi predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja Mate Elkaza mogao prolongirati za proljeće.

Ujedinjeni sindikati traže izdvajanje 6,5 posto iz BDP-a umjesto najavljenih 4,4 posto, uklanjanje zaostajanja u plaćama od 12 posto, selektivan pristup plaćama te reformu školstva i znanosti.

Sindikalci su se ponovno osvrnuli na reakciju pravobraniteljice za djecu Ljubice Matijević-Vrsaljko, koja je osudila postupak sindikata da se preko djece roditeljima šalju anketni upitnici o štrajku. Drže neprimjerenim da pravobraniteljica daje vrijednosne sudove o školstvu za koje, kako kažu, nije kompetentna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙