FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RONČEVIĆ : SLUČAJ NAVODNOG ZLOSTAVLJANJA ROČNIKA NIJE ZATAŠKAVAN

ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićizjavio je da se napisima u medijima o navodnom spolnom zlostavljanjuročnika u splitskoj Ratnoj luci Lora 2000. - slučaj izvlači iznaftalina i pokušava stvarati afera.
ZAGREB, 30. studenoga 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je da se napisima u medijima o navodnom spolnom zlostavljanju ročnika u splitskoj Ratnoj luci Lora 2000. - slučaj izvlači iz naftalina i pokušava stvarati afera.

Rončević je u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije u ponedjeljak na večer podsjetio da su o tom slučaju službene zabilješke napravila kriminalistička vojna policija još 2000. godine.

"Nije točno da je slučaj zataškavan", rekao je Rončević.

U operativnoj obradi obavljeni su obavijesni razgovori s 14 osoba, mahom ročnih vojnika u Lori. Niti jedan nije potvrdio da je doživio seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje ili silovanje", naglasio je ministar Rončević.

Naglasio je da su "kriminalistički djelatnici vojne policije ocijenili da nema elemenata za podizanje kaznene prijava po službenoj dužnosti".

Rončević je, podsjećajući na izvješće iz 2000. godine, napomenuo da su ročnici u svojim iskazima govorili kako su već po dolasku na odsluženje vojnog roka u Loru čuli priče o časniku HV-a koji ima homoseksualne sklonosti. "Međutim, niti jedan nije govorio da je doživio bilo što neugodno. Jedan ročni vojnik je govorio o određenim radnjama koje se mogu karakterizirati kao seksualno uznemiravanje, ali je rekao da ne želi poduzimati nikakve prijave i da se od toga stvara slučaj", kazao je ministar Rončavić.

Po riječima ministra Rončevića časnik sa homoseksualnim sklonostima je umirovljen.

Bivši ministar obrane iz 2000. Jozo Radoš odbio je mogućnost da je riječ o silovanju, rekavši kako se ne bi moglo dogoditi "tako krupno zlodjelo kao silovanje ročnika, a da to ministar ne zna. Poslije se pokazalo da se radilo o djelu neprimjereno, ali blage kvalifikacije", kazao je Radoš.

"Kriminalistički djelatnici vojne policije ocijenili su da nema elemenata kaznenog djela za koje se kaznena prijava podiže", dodao je.

Radoš je naglasio kako je ispočetka "slučaj ročnika" u medijima "bio plasiran kao silovanje koje je zataškavano", a da je "danas jasno da to nije ni jedno, niti drugo. Državno odvjetništvo bi po službenoj dužnosti trebalo reagirati. To ne smije ostati neraščišćeno", dodao je.

Tonči Majić, iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava ustvrdio je u emisiji "Otvoreno" da postoji kazeta na kojoj su navodno snimljena uznemiravanja.

Ministar Rončavić ga je podsjetio kako mu je obveza, ako ima bilo kakav materijalni dokaz, to proslijediti Državnom odvjetništvu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Gordana Lukač Koritnik u vezi navodnog spolnog zlostavljanja ročnika u Lori izjavila je u ponedjeljak da "unutar Hrvatske vojske i pod nadležnošću Ministarstva obrane trebalo čim prije provesti djelotvornu istragu i ustanoviti je li i u kojoj mjeri bilo prisutno spolno zlostavljanje i/ili uznemiravanje i je li dolazilo do prikrivanja i neprijavljivanja kaznenih djela".

U priopćenju Gordana Lukač podsjeća da je "svako spolno zlostavljanje kršenje - temljenog ljudskog prava na vlastitu spolnost, samoodređenje, dostojanstvo i integritet osobe, privatnost i intimu i jedan od najtežih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava te kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙