FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević o ročnicima u Lori: "Pokušava se stvoriti afera"

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević,osvrčući se danas na napise u medijima o navodnom spolnomzlostavljanju ročnika u splitskoj Ratnoj luci Lora, godine 2000.,rekao je da se taj slučaj (kad je ministar obrane bio Jozo Radoš)"izvlači iz naftalina i pokušava se stvarati afera".
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević, osvrčući se danas na napise u medijima o navodnom spolnom zlostavljanju ročnika u splitskoj Ratnoj luci Lora, godine 2000., rekao je da se taj slučaj (kad je ministar obrane bio Jozo Radoš) "izvlači iz naftalina i pokušava se stvarati afera".

Sudjelujući u emisiji "Otvoreno" Hrvatske televizije, ministar Rončević istaknuo je kako je - kada su u medijima počeli napisi o navodnom zlostavljanju - "od Vojno sigurnosne agencije zatražio, izvješće o tom predmetu".

Podsjetio je da su o tom slučaju (navodnog zlostavljanja) službene zabilješke napravili časnici kriminalističke vojne policije još 2000. g.

"Nije točno da je slučaj zataškavan. Rađena je operativna obrada i djelatnici su radili obavijesne razgovore s 14 osoba, mahom ročnih vojnika u Lori. Niti jedan nije potvrdio da bi doživio seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje ili silovanje", naglasio je ministar Rončević.

Napomenuo je da su ročnici u svojim iskazima govorili kako su već po dolasku na odsluženje vojnog roka u Loru čuli priče o časniku HV-a koji ima homoseksualne sklonosti. "Međutim, niti jedan ne govori da je doživio bilo što neugodno. Jedan ročni vojnik govori o određenim radnjama koje se mogu karakterizirati kao seksualno uznemiravanje, ali govori da ne želi poduzimati nikakve prijave i da se od toga stvara slučaj", kazao je ministar Rončavić, podsjećajući na izvješće rađeno 2000. g.

Naglasio je kako je rađena i "kompletna procedura" te da su "kriminalistički djelatnici vojne policije ocijenili da nema elemenata da bi se podizala kaznena prijava po službenoj dužnosti".

Bivši ministar obrane iz 2000. Jozo Radoš također je odbio mogućnost da je riječ o silovanju, rekavši kako se ne bi moglo dogoditi "tako krupno zlodjelo kao silovanje ročnika, a da to ministar ne zna. Poslije se pokazalo da se radilo o djelu neprimjereno, ali blage kvalifikacije. I onda je bila istraga", kazao je Radoš

Na upit voditeljice emisije što se dogodilo tom časniku koji ima te (homoseksualne) sklonosti, ministar obrane Rončević je rekao da je časnik umirovljen.

"Kasnije nije bilo nikakvog postupanja budući da su kriminalistički djelatnici vojne policije ocijenili da nema elemenata kaznenog djela za koje se kaznena prijava podiže", dodao je.

Na upit je li kontaktiran časnik koji je prijavio slučaj, ministar Rončević je rekao kako je "narednik Bačić bio kontaktiran od strane istražitelja vojne policije 31. kolovoza 2000. Rađena je službena zabilješka s njegovim viđenjem događaja" te "sve što je rekao postoji u spisu, a iz iskaza ročnog vojnika dovedena je u sumnju vjerodnostojnost tog (Bačićevog) iskaza".

Napomenuo je i da "časnici-istražitelji imaju razloga sumnjati u vjerodostojnost iskaza narednika Bačića, jer je ročni vojnik dva puta - pred istražiteljima vojne policije i MUP-a - u iskazu rekao kako ga je narednik Bačić zvao i sugerirao da kaže kako ga je časnik (homoseksualnih sklonosti) dirao po intimnim dijelovima tijela".

Radoš je pak naglasio kako je ispočetka "slučaj ročnika" u medijima "bio plasiran kao silovanje koje je zataškavano", a da je "danas jasno da to nije ni jedno niti drugo. Državno odvjetništvo bi po službenoj dužnosti trebalo reagirati. To ne smije ostati neraščišćeno. To je u interesu roditelja, časnika i svih koji se spominju", dodao je.

Tonči Majić, iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, koji je također sudjelovao u emisiji, izjavio je da postoji kazeta na kojoj su navodno snimljena uznemiravanja, a ministar Rončavić podsjetio je kako mu je obveza da ako ima bilo kakav materijalni dokaz, to proslijediti Državnom odvjetništvu.

Budući da je Majić ustvrdio da se zadnjih dana javilo nekoliko roditelja koji su bili zabrinuti za svoje sinove koji su ročnici u Lori, ministar obrane Rončević pozvao je sve roditelje i mlade ročnike da koriste mogućnost otvorenog telefona u MORH-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙