FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici optuženih u slučaju Lora uputili ustavne tužbe zbog određivanja pritvora

SPLIT, 15. studenog 2004. (Hina) - Odvjetnici osmorice optuženika u"slučaju Lora" potvrdili su da su Ustavnom sudu u zakonskom roku do15. studenoga, kako su i najavljivali, uputili ustavne tužbe kojimatraže ukidanje rješenja Vrhovnog suda o određivanju pritvora njihovimbranjenicima.
SPLIT, 15. studenog 2004. (Hina) - Odvjetnici osmorice optuženika u "slučaju Lora" potvrdili su da su Ustavnom sudu u zakonskom roku do 15. studenoga, kako su i najavljivali, uputili ustavne tužbe kojima traže ukidanje rješenja Vrhovnog suda o određivanju pritvora njihovim branjenicima.

Na Ustavnom sudu potvrdili su za Hinu da je zaprimljena ustavna tužba jednog od optuženika za ratni zločin u Lori. No, dodali su, kako rok za podnošenje istječe danas, moguće je da su odvjetnici tužbe poslali poštom u petak, subotu ili tek danas, dakle na zakonom propisan način i u zakonskom roku, pa bi i preostale tužbe na Ustavni sud mogle stići do kraja tjedna.

Odvjetnici kažu kako očekuju da će Ustavni sud njihove tužbe riješiti pozitivno jer smatraju kako nisu ispunjeni osnovni uvjeti za određivanje pritvora.

Što se tiče "teških okolnosti kažnjiva djela" kao razloga za određivanje pritvora branitelji smatraju kako one nisu sadržane u optužnom spisu i posebno ukazuju da je od vremena kad je počinjeno djelo za koje su optuženi prošlo više od 12 godina.

Nadalje, tvrde, Vrhovni sud pri određivanju pritvora nije uzeo u obzir ni to da Državno odvjetništvo nije ispunilo, kako navode, izričit zahtjev Vrhovnog suda da izmijeni određene manjkave i neprecizne dijelove optužnice. Taj je zahtjev, podsjećaju odvjetnici, iznesen u odluci o ukidanju oslobađajujuće presude iz 2002. godine, a koju je Vrhovni sud donio potkraj kolovoza ove godine.

U jednoj od tužbi, čiji je preslik dostavljen Hini još prije 20-ak dana, navodi se kako je "Vrhovni sud svojim rješenjem povrijedio temeljna ustavna prava propisana Ustavom Republike Hrvatske, te Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe", a na što se, kako doznajemo, pozivaju i ostali odvjetnici u svojim tužbama.

U zaključku te ustavne tužbe navodi se kako je uvidom u sve dokaze i optužnicu, koja se na njima temelji, očito kako je rješenjem o određivanju pritvora Vrhovni sud povrijedio pravo podnositelja ustavne tužbe na pošteno suđenje, zbog čega se traži da se to rješenje ukine.

Iz optužnice, navodi se u ustavnoj tužbi, "nije jasno da je u to doba u Hrvatskoj bio rat i da su postojali oružani sukobi Hrvatske s tzv. JNA i srpskim paravojnim formacijama, a nije utvrđeno jesu li navodni oštećenici bili civili ili vojne osobe". Tijekom prvog suđenja, ističe se u tužbi, utvrđeno je kako je riječ o oružanim pobunjenicima, odnosno teroristima.

Ustavnoj će tužbi stoga biti priložene i kaznene prijave, zahtjev za pritvaranjem i otvaranjem istrage te optužnica protiv 44, odnosno 29 osoba srpske nacionalnosti, i to zbog oružane pobune protiv Republike Hrvatske, a među njima je i veći broj zatvorenika u Lori, koji su naknadno abolirani ili je Vojni sud obustavio postupke protiv njih.

Zastupnik optužbe u "slučaju Lora" zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Michelle Squiccimaro potvrdio je u listopadu kako će optužnica, odnosno njezini dijelovi, biti promijenjeni u tijeku postupka.

"Optužnicu ćemo mijenjati u skladu s rješenjem Vrhovnog suda, u tijeku postupka, odnosno kada se počnu izvoditi dokazi, ovisno o tome koje ćemo nove elemente dobiti jer za to u ovom dijelu postupka nema potrebe, niti je to moguće", rekao je Squiccimaro.

Trojica od osmorice bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin u Lori 1992. godine, u pritvoru su od 11. listopada, a za petoricom je 26. listopada raspisana tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙