FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena ustavna tužba na pritvor u slučaju Lora

SPLIT, 18. studenog 2004. (Hina) - Ustavni sud RH odbio je ustavnutužbu optuženika u tzv. "slučaju Lora" Emilija Bungura, koju jenjegova odvjetnica Ankica Luetić podnijela protiv rješenja Vrhovnogsuda o određivanju pritvora, ocijenivši je neosnovanom, potvrđeno jena Ustavnom sudu.
SPLIT, 18. studenog 2004. (Hina) - Ustavni sud RH odbio je ustavnu tužbu optuženika u tzv. "slučaju Lora" Emilija Bungura, koju je njegova odvjetnica Ankica Luetić podnijela protiv rješenja Vrhovnog suda o određivanju pritvora, ocijenivši je neosnovanom, potvrđeno je na Ustavnom sudu.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda, donesene 16. studenoga, navodi se kako je, razmatrajući navode tužbe, zaključeno da Vrhovni sud nije povrijedio ustavna prava optuženika i odredbe Europske konvencije, te da je osporeno rješenje donio tek nakon što je pažljivo ispitao opravdanost određivanja pritvora.

"Ustavni sud smatra da je pritvor određen u skladu s načelima i jamstvima, sadržanima u Ustavu RH, Europskoj konvenciji i Zakonu o kaznenom postupku", piše u obrazloženju.

Ustavni sud ne prihvaća ni tvrdnju iz tužbe da je Vrhovni sud odredio pritvor optuženicima zbog "osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, a da pritom nije uzeo u obzir da se pritvor određuje kao krajnja mjera, te da uvijek treba voditi računa o vremenu kada je djelo navodno počinjeno, kao i o proteku vremena od njegova počinjena, uključujući i postojanje dokaza, koji nedvojbeno upućuju na nužnost određenja pritvora".

Ustavni sud smatra također kako se ustavna tužba ne može temeljiti ni na navodima da "Vrhovni sud nije uzeo u obzir ni to da Državno odvjetništvo nije postupilo po njegovu naputku da izmijeni manjkave i neprecizne dijelove optužnice iz kojih je nejasno je li 1992. u Hrvatskoj bio rat, te da zbog toga niti jedna pretpostavka, koja opravdava određivanje pritvora, nije ispunjena".

Odvjetnica Ankica Luetić bila je nedostupna za izjavu. Odvjetnik Joško Čeh, branitelj drugog optuženika Ante Gudića, koji je također podnio ustavnu tužbu u ime svojega branjenika, smatra kako su nakon odbijanja Bungurove tužbe bitno smanjene šanse za pozitivno rješenje i za druge optuženike, s obzirom na to da se sve tužbe "uglavnom podudaraju".

Potvrdio je da su, prema njegovim saznanjima, ustavne tužbe podnijeli i ostali branitelji, ali tek prije desetak dana, uoči isteka roka za njihovo podnošenje, što nam na Ustavnom sudu danas nisu mogli potvrditi. Čeh očekuje kako će ostale tužbe biti riješene do polovice prosinca.

Smatra, međutim, kako uvjete za podnošenje ustavne tužbe ne ispunjavaju svi optuženici, već samo oni koji su u pritvoru, budući da su primili rješenja o pritvoru, a to su, uz Gudića, Tonći Vrkić i Anđelko Botić. Rok za podnošenje tužbe, naime, tvrdi Čeh, teče od dana primitka rješenja o pritvoru, a budući da su ostali optuženici u bijegu, oni osobno rješenja nisu ni primili.

Trojica bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin u Lori 1992., u pritvoru su od 11. listopada, kada je s Vrhovnog suda stiglo rješenje o njihovu pritvaranju, dok su petorica od tada u bijegu i za njima je 26. listopada raspisana tjeralica. To su prvooptuženi Tomislav Duić, te Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić i Emilijo Bungur.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙