FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora razmotrio je danas izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o slučaju Puljiz i donio zaključak da u tom slučaju nije bilo nezakonitog postupanja agenata Protuobavještajne agencije (POA) i da nema razloga za razrješenje ravnatelja te Agencije što je zatražio predsjednik Stjepan Mesić. U zaključcima Odbora stoji da agenti POA-e novinarku Helenu Puljiz na obavijesni razgovor nisu pozvali zbog sumnje da je ugrozila nacionalnu sigurnost nego "kao osobu za koju postoje saznanja da raspolaže podacima o tome".

ZAGREB - Četvorica oporbenih članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora - Šime Lučin (SDP), Srećko Ferenečak (HNS), Pero Kovačević (HSP) i Damir Kajin (IDS) ocijenili su danas da će zaključci Odbora o slučaju Puljiz "samo produbiti ustavnu krizu između predsjednika RH i Vlade, Stjepana Mesića i Ive Sanadera", te najavili da će inicirati izmjene Zakona o sigurnosnim službama. Međutim, zaključke Odbora i čitav slučaj, četvorica oporbenjaka ne tumače na isti način. Trojac - Lučin, Ferenčak i Kajin podržavaju Mesićev zahtjev za Podbevšekovu smjenu, dok Kovačević tvrdi da je podjela Mesić - Sanader prenesena u Sabor.

ZAGREB - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Gordana Lukač Koritnik, reagirala je danas u povodi napisa u medijima o navodnom spolnom zlostavljanju i torturi ročnika u ratnoj luci Lora, godine 2000., naglasivši da bi "unutar Hrvatske vojske pod nadležnošću MInistarstva obrane RH trebalo čim prije provesti djelotvornu istragu". "U povodu sumnje u postojanje slučajeva spolnog zlostavljanja i torture ročnika u ratnoj luci Lora u Splitu, koji su se dogodili 2000., a po nekim informacijama postoji sumnja da su se takva zlostavljanja i nastavila, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova želi upozoriti na mogućnost postojanja teškog kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, ustavnih načela i zakona Republike Hrvatske, te međunarodnih konvencija, a da ta kršenja nisu na vrijeme istražena i sankcionirana".

ZAGREB - Vladajući i oporbeni saborski klubovi složili su se večeras da bivši sudac Ustavnog suda Jurica Malčić bude novi pučki pravobranitelj, dogovorili su se o novom sastavu Povjerenstva za sukob interesa, no otvoreno je ostalo pitanje treba li Hrvatski sabor ponoviti glasovanje o povjerenju ministru Miomiru Žužulu. Klubovi su se na sjednici proširena saborskog Predsjedništva dogovorili da će već sutra od saborskog Odbora za izbor i imenovanja zatražiti da Malčića predloži Saboru za novoga, trećeg pučkog pravobranitelja.

ZAGREB - Oporbeni zastupnici danas nisu sudjelovali u radu saborskih odbora tvrdeći da nije riječ o bojkotu, već spontanoj reakciji i nezadovoljstvu ponašanjem HDZ-a kod prošlotjednog glasovanja o oporbenom zahtjevu da se smijeni ministar Miomir Žužul. Zbog nedolaska oporbenih zastupnika svoje su sjednice zbog nedostatka kovoruma odgodili Odbori za zakonodavstvo, te rad, socijalnu skrb i zdravstvo. Oporbeni zastupnici nazočili su jedino sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

ZAGREB - Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora podržao je danas Vladin prijedlog Zakona o financijskoj policiji, koja bi trebala preuzeti kontrolu nad uplatama proračunskih prihoda i voditi borbu protiv sive ekonomije. Odbor je prihvatio i Vladin prijedlog konačnih izmjena zakona o porezu na dobit i dohodak. Odbor za gospodarstvo podržao je pak paket izmjena triju zakona koji bi trebali bitno izmijeniti odrednice energetske reforme iz 2002. Podržan je i prijedlog da se u popis tvrtki od posebnog državnog interesa uvrsti i Brodarski institut.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a dalo je danas pozitivno mišljenje na prijedlog programskih pravila za praćenje predsjedničkih izbora, kojima je utvrđeno da se svim predsjedničkim kandidatima omogućava ravnopravno predstavljanje, uz poštivanje zakona i načela uravnoteženosti i nepristranosti. U Izvješću Ravnateljstva HRT-a o poslovanju u razdoblju od siječnja do rujna 2004. navedeno je da su ostvareni ukupni prihodi milijardu i 13 milijuna kuna, a rashodi od 962 milijuna kuna. Plan ukupnih prihoda u tom razdoblju premašeni su za jedan posto, a ukupni rashodi su manji za 1,6 posto, ostvarena je dobit od 50 milijuna kuna.

ŠIBENIK - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak obišli su danas dionicu autoceste Zagreb - Split od Vrpolja do Pirovca te u izjavi za novinare najavili da će dionica biti u promet puštena do početka iduće turističke sezone, u lipnju iduće godine. Tako će Split biti potpuno spojen autocestom sa Zagrebom, rekao je nakon sastanka ministar Kalmeta.

ZAGREB - Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) odustao je od cjelodnevnog štrajka u T-HT-u, najavljenog za 10. prosinca, nakon što je danas s predstavnicima Uprave uspješno okončan postupak mirenja, priopćio je sindikat. Stranke su se usuglasile da se u trogodišnjem planu preinači tekst koji brojčano iskazuje tehnološke viškove s uvođenjem socijalnog programa ovisno o kretanjima na tržištu, i da se za 2005. izmjene brojčane odredbe tako da se planiraju samo financijska sredstva za ostvarivanje socijalnog programa.

RIJEKA - Francuska fregata "Courbet", jedan od najboljih i najsuvremenijih ratnih brodova, uplovila je danas u riječku luku i to je prvo uplovljenje nekoga francuskog ratnog broda u Rijeku nakon Domovinskog rata. Zapovjednik broda kapetan fregate Thierry Meillour kazao je da je danas za posjeta Zapovjedništvu 5. korpusa HV-a otvorena mogućnost suradnje u razminiranju hrvatskog podmorja . Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul istaknuo je da je taj posjet nastavak dobre suradnje dviju država.

ZAGREB - Pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Hrvatskoga Caritasa msgr. Josip Mrzljak pozvao je danas na tiskovnoj konferenciji u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu ljude dobre volje da se kupovinom trodimenzionalnih darovnih kartica (3D kartica) uključe u Caritasovu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti". Ovogodišnja se akcija održava pod geslom "Otkrijte novu dimenziju darivanja", napomenuo je Mrzljak i dodao kako se akcijom prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

ZAGREB - Beogradski student Stevan Vranešević poslijepodne je pušten iz Okružnog zatvora u Remetincu u kojem je odslužio desetodnevnu kaznu zbog fotografiranja sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića na središnjem zagrebačkom trgu. Beogradskom studentu je otkazan boravak u Hrvatskoj koju mora napustiti u razumnom roku, a u putnu ispravu mu je upisana zabrana ulaska u Hrvatsku u idućih 180 dana, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙