FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BUNDESWEHRU SLUČAJEVI MUČENJA ROČNIKA

BERLIN, 29. studenoga 2004. (Hina) - U njemačkom Bundeswehru zabilježenje novi slučaj mučenja ročnika, koje su počinili nadređeni, priopćiloje u ponedjeljak ministarstvo obrane, a radi se o četvrtomprijavljenom slučaju mučenja u posljednjih nekoliko tjedana.
BERLIN, 29. studenoga 2004. (Hina) - U njemačkom Bundeswehru zabilježen je novi slučaj mučenja ročnika, koje su počinili nadređeni, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane, a radi se o četvrtom prijavljenom slučaju mučenja u posljednjih nekoliko tjedana.

Najnoviji slučaj je zabilježen u jednoj vojarni u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj, a slično kao i u prijašnja tri slučaja mučenja se dogodilo prilikom vježbe oslobađanja talaca u slučaju otmice.

Novaci su bili vezani te satima bili ostavljani u vlažnim i mračnim podrumima. U prva dva slučaja koja su izišla u javnost, a zabilježeni su u vojarnama u saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju - Vestfaliji, ročnike koji su prilikom vježbe dobili uloge talaca su za vrijeme "ispitivanja" dočasnici mučili i elektrošokovima. Treći slučaj je zabilježan u jednoj vojarni u bavarskom Kemptenu.

Njemački ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) naložio je internu istragu koja bi provjerila moguće nove slučajeve mučenja. On je svim časnicima koji vode obuku ročnika zaprijetio otkazima i u slučaju da su za mučenja znali a nisu ih prijavili. Struck je apelirao i na ročnike da prijave sve slučajeve mučenja.

S obzirom da je, prema navodima nekih dočasnika koji su zbog umiješanosti u skandal već suspendirani, prekoračenje mjera prilikom izobrazbe ročnika dugogodišnja praksa, strahuje se da bi najnoviji slučajevi mogli pokrenuti lavinu prijava ročnika koji su za vrijeme služenja vojnog roka bili podvrgavani ponižavajućim postupcima ili mučenjima.

Najnoviji skandal je ponovno rasplamsao raspravu oko svrsishodnosti obveze služenja vojnog roka, oko čega unutar vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije vlada nesloga. Stranka Zelenih međutim drži da će institucija vojne obveze biti ukinuta još za vrijeme ovog izbornog razdoblja koje traje do 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙