FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: INCIDENTI NACIONALNOG PREDZNAKA NE TREBAJU ČUDITI NI ZAGREB NI BEOGRAD

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Pojedinačni incidenti s nacionalnimpredznakom ne bi trebali iznenađivati ni Hrvatsku ni Srbiju no, ako jepostojao pogrešan trenutak za ovakve incidente, onda su to svakakobili posljednji tjedni u kojem je po prvi put po završetku rata jedanhrvatski premijer posjetio Beograd, ocjenjuje se u prilogu postajeRadio slobodna Europa posvećenom reakcijama u Zagrebu i Beogradu naincidente povezane sa slučajem košarkaša Gurovića, fotografiranjembeogradskih studenata sa slikom Draže Mihailovića u Zagrebu i paljenjakombija beogradskog plivačkog kluba u Zagrebu.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Pojedinačni incidenti s nacionalnim predznakom ne bi trebali iznenađivati ni Hrvatsku ni Srbiju no, ako je postojao pogrešan trenutak za ovakve incidente, onda su to svakako bili posljednji tjedni u kojem je po prvi put po završetku rata jedan hrvatski premijer posjetio Beograd, ocjenjuje se u prilogu postaje Radio slobodna Europa posvećenom reakcijama u Zagrebu i Beogradu na incidente povezane sa slučajem košarkaša Gurovića, fotografiranjem beogradskih studenata sa slikom Draže Mihailovića u Zagrebu i paljenja kombija beogradskog plivačkog kluba u Zagrebu.

S obzirom na posljednje incidente nacionalnog predznaka "i najdobronamernijima nametnulo se pitanje je li moguća potpuna normalizacija odnosa dvije nekada zaraćene države", napominje RFE. U prilogu postaje postavlja se pitanje profesoru beogradskog Filozofskog fakulteta Todoru Kuljiću koliko su se Srbija i Hrvatska zbog ovih incidenata dodatno udaljile. Kuljić za postaju ocjenjuje da ovi slučajevi ne bi trebalo biti nešto što je nemoguće prevladati no upozorava: "Ono što Europa danas poručuje, na primjer da se okrenemo povijesti kultura a da izostavimo ratove i konflikte, o tome bi trebalo voditi računa, ali to nije rješenje problema jer je čitava naša kultura prožeta tim epom. Zbog toga mislim da bi trebalo, prije svega se suočavati sa zločinima vlastitog naroda, i onda to uzajamno politički pokušati operacionalizirati. A ja stvarno ne znam kakve posljedice i na koji način će politika instrumentalizirati ovaj incident u Zagrebu. Politika je na ovim prostorima uvijek bila nepredvidljiva".

U prilogu postaje primjećuje se da su premijeri Ivo Sanader i Vojislav Koštunica za susreta u Beogradu gledali da se previše ne upliću u slučaj Gurović, te da se distanca političara osjetila i po pitanju studenata iz Beograda. Postaja povjesničarki iz SCG-a Oliveri Milosavljević postavlja pitanje može li se politika doista distancirati od ovakvih incidenata i time stvoriti uvjete da oni ne utječu na normalizaciju odnosa dvije države.

"Politika bi se mogla držati sa strane kada bi ta politika bila drugačija od one koju mi ovdje upravo imamo. A mi ovdje imamo politiku koja ne smatra da ima bilo čega nenormalnog u tome da se sa slikama Draže Mihailovića šeta po Zagrebu i utoliko se politika od toga ne može ograditi. A kod nas ne da se ne ograđuje već se upravo ta vrsta ponašanja odobrava. Naravno da bi se neka druga vrsta politike mogla uzdići iznad toga, ali mi je, nažalost, u ovom trenutku ovdje nemamo. Ja nisam čula nijednog značajnijeg državnog dužnosnika koji je imao konkretniji stav po ovom pitanju. Uglavnom su to bila minimaliziranja mladalačkog ponašanja ili u nešto u tom smislu, što je jednostavno neadekvatno ako znamo kako je izgledala situacija u odnosima između dvije države krajem 80-tih godina", ocijenila je beogradska povjesničarka u izjavi za postaju.

Postaja, među ostalim, navodi i ocjenu direktora plivačkog kluba Partizan Petra Popovića da je incident u kojem je u Zagrebu zapaljen kombi njegovog kluba, po njemu, "plod klasičnog nacionalizma" te da nema "nikakve veze sa navijanjem".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙