FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: IZOLIRANI INCIDENTI NE BI SMJELI UNAZADITI ODNOSE RH I SCG

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Važne korake poduzete premapomirenju i normalizaciji odnosa u jugoistočnoj Europi, poput nedavnogposjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, ne bi trebaliunazaditi izolirani incidenti, rekao je u ponedjeljak u priopćenju šefmisije OESS-a Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Važne korake poduzete prema pomirenju i normalizaciji odnosa u jugoistočnoj Europi, poput nedavnog posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, ne bi trebali unazaditi izolirani incidenti, rekao je u ponedjeljak u priopćenju šef misije OESS-a Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby.

"Nekoliko nedavnih incidenata pokazuje kako povijest i prošle ideologije još uvijek igraju ulogu u mislima mnogih ljudi kako u Hrvatskoj, tako i u susjednim zemljama", priopćio je Semneby.

"Zbog toga je važno unapređivati zajedničke vizije budućnosti, posebice stoga jer sve zemlje u regiji teže europskom usmjerenju, koje se zasniva na snošljivosti, te u konačnici donosi veći prosperitet", smatra šef misije OESS-a.

Misija je uočila najnoviji takav incident pri čemu su studenti iz Srbije i Crne Gore uhićeni i osuđeni zbog narušavanja javnog reda i mira kada su "uporabili sliku srpskog lidera iz Drugog svjetskog rata slikajući se u glavnom gradu Hrvatske", navodi se u priopćenju.

"Nedavno je također zabilježeno nekoliko incidenta oko podizanja spomenika koji veličaju hrvatske lidere iz Drugog svjetskog rata", dodaje se u priopćenju.

Misija OESS-a vjeruje da govor mržnje te promicanje i veličanje ideologija koje šire etničku netrpeljivost treba spriječiti. Ali to je važno napraviti na uravnotežen način kako se ne bi zadiralo u temeljno pravo na slobodu izražavanja.

"Uporaba zakona koji nisu namijenjeni za tu svrhu, poput prekršajnih zakona, podložna su zloporabi i samovoljnom postupanju", dodaje Semneby.

"U konačnici, takvi incidenti ukazuju na potrebu za dubljom političkom i zakonodavnom raspravom o mjerama za sprečavanje govora mržnje i ocjenama prošlih ideologija, dok je u isto vrijeme potrebno očuvati slobodu govora", zaključio je Semneby.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙