FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POJEDINAČNI INCIDENTI NE SMIJU UGROZITI ODNOSE ZAGREBA I BEOGRADA

ZAGREB, 22. studenoga 2004. (Hina) - Diplomati Hrvatske i Srbije i CrneGore složili su se u ponedjeljak da pojedinačni incidenti ne smijuugroziti odnose Zagreba i Beograda, koji su u uzlaznoj putanji,doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Hrvatske.
ZAGREB, 22. studenoga 2004. (Hina) - Diplomati Hrvatske i Srbije i Crne Gore složili su se u ponedjeljak da pojedinačni incidenti ne smiju ugroziti odnose Zagreba i Beograda, koji su u uzlaznoj putanji, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo ističe da su diplomati Hrvatske i SCG imali usmene kontakte u kojima su se "složili da pojedinačni incidenti ne bi smjeli ugroziti razinu dosegnutih odnosa dviju zemalja i razinu odnosa koja je i dalje u uzlaznoj putanji".

Ministarstvo ističe da nije primilo notu Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore u kojoj je ocijenjeno da je Hrvatska - uhićenjem i osudom dvoje beogradskih studenata koji su se u subotu fotografirali na Trgu bana Jelačića sa slikom Draže Mihailovića - reagirala "nedemokratski i neodmjereno" .

"Hrvatska je uhićenjem i izricanjem prekršajnih kazni beogradskim studentima u Zagrebu reagirala nedemokratski i neodmjereno na mali i nepotreban politički prosvjed izazvan zabranom ulaska košarkaša Milana Gurovića u tu zemlju", stoji u priopćenju MVP-a, koje u ponedjeljak prenose beogradski elektronski mediji i agencija Tanjug.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i srbijanski kolega Vojislav Koštunica izrazili su u ponedjeljak u telefonskom razgovaru čvrsto opredjeljenje da se nastavi suradnja između Zagreba i Beograda u skladu sa dogovorom postignutim prilikom posjeta hrvatskog premijera Srbiji.

Suradnja Hrvatske i Srbije od iznimne je važnosti za stabilnost u jugoistočnoj Europi, ustvrdila su dvojica predsjednika vlada.

Sanader i Koštunica dogovorili su se da, kada god je to potrebno, međusobno izravno komuniciraju kako bi se rješavale zapreke na putu unaprjeđenja odnosa dviju zemalja.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je novinarima u ponedjeljak da je "za žaljenje sve ono što nanosi štetu odnosima Srbije i Hrvatske". "Vlada Srbije će učiniti ono što je u interesu i naših građana, i u tom pogledu su nadležne institucije već učinile sve što je moguće, veleposlanstvo i konzulat SCG u Zagrebu i Ministarstvo vanjskih poslova SCG, a jasno je da će i Vlada učiniti sve da se stvari rješavaju, a odnosi između SCG i Hrvatske unapređuju, a ne pogoršavaju", kazao je Koštunica novinarima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je pak u ponedjeljak da se ne slaže s potezom hrvatskih pravosudnih organa koji su izrekli kaznu zatvora studentima državljanima Srbije i Crne Gore zbog fotografiranja sa slikom Draže Mihailovića, te je ocijenio da bez dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Hrvatske nema stabilnosti i razvoja regije, usprkos tome što i u Hrvatskoj i u Srbiji ima ljudi koji bi "željeli da sukob između Srba i Hrvata bude vječna tema naše budućnosti".

Neki političari, kazao je Tadić, misle da tema ustaša, četnika i partizana treba biti tema 21. stoljeća. "Ja svakako nisam takav političar. Mislim da je tema ustaša, četnika i partizana bila tema prošlog, 20. stoljeća i izvan je logike, pameti i interesa svakog građanina Srbije i Hrvatske da o tome raspravljamo u 21. stoljeću. Ne slažem se s politizacijom tih slučajeva, niti mislim da je Draža Mihailović bio fašist. Uostalom, i predsjednik SAD-a je odlikovao Dražu Mihailovića, što god mislili i partizani u Srbiji. Vidim da se to politizira na dramatičan način", kazao je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙