FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: nije dobro da Mesić odbija sazivanje sjednice VNS-a (šira)

ZAGREB,29. studenoga(Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danaspredsjednika Mesića da štite zakon i ustavne funkcije koje obnašaju,opetujući kako nije dobro da predsjednik Mesić odbija poziv dazajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.
ZAGREB,29. studenoga(Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas predsjednika Mesića da štite zakon i ustavne funkcije koje obnašaju, opetujući kako nije dobro da predsjednik Mesić odbija poziv da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zašto je predsjednik Mesić odbio sjednicu Vijeća, onaj tko to odbije prouzročio je sumnju zašto to čini, izjavio je premijer Sanader novinarima u Banskim dvorima.

Ponovio je da mu nisu jasni razlozi zbog kojih Mesić odbija poziv da zajednički sazovu sjednicu Vijeća, tim više što su, podsjetio je, u četiri dosadašnja slučaja - dva imenovanja i dva razrješenja u tajnim službama, suglasno zatražili mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Ako smo do sada imali tu dobru praksu, onda je to trebalo biti i u ovom slučaju, smatra premijer i najavio da će učiniti prvi korak, te da će već poslijepodne telefonski kontaktirati predsjednika države.

Premijer Sanader je pojasnio da Vijeće za nacionalnu sigurnost ne odlučuje o razrješenjima i imenovanjima, da to čine predsjednici države i Vlade, ali da Vijeće razmatra izvješće nadzornih službi, kao što je slučaj i s POA-om.

Vijeće ima pravo raspraviti i o nadzoru Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, te izvješću saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, rekao je Sanader poručujući da nema razloga da se situacija dalje zaoštrava.

Inače, taj je saborski Odbor 16. studenoga, nakon rasprave o izvješću Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi o slučaju novinarke Helene Puljiz, koje sa "sigurnošću nije moglo utvrditi je li tijekom saslušanja POA prekršila prava novinarke", donio zaključak da nadzor provede treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ured Vijeća dostavio je izvješće Odboru koji o njemu raspravlja danas.

Naglašavajući da treba poštovati proceduru Sanader je rekao da je prije nego što donese odluku odlučio sačekati završetak procedure i da je u subotu od predsjednika saborskog Odbora zatražio da ga nakon sjednice izvijesti o raspravi i zaključcima.

Mislim da je i predsjednik države trebao učiniti to isto, kazao je.

"Predsjednik države pokušao me staviti pred gotov čin, odbio sam to, odbijam to i dalje, jer moram štititi ustavnu funkciju koju obnašam", naglasio je predsjednik Vlade, ponavljajući da je trebalo poštivati proceduru.

Sanader kaže i kako ga postupanje po principu "ja ću činiti svoje i što me briga što će drugi" podsjeća na djetinje igre.

Ponovio je kako smatra da je svojim postupanjem predsjednik Mesić ušao u predizbornu kampanju na neprimjeren način.

Također je predložio da se s tog izvješća Ureda Vijeća, odnosno predstojnika Ladislava Pivčevića skidanje oznake tajnosti.

U tom izvješću nema ni jednog razloga za prijevremeno razrješenje ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka. Ako predsjednik Mesić ima razloge koji nisu u izvješću Pivčevića onda ih mora reći, u suprotnom se otvara prostor raznim sumnjama, ustvrdio je Sanader.

Naveo je da Predsjednik u javnosti iznosi podatke koje znaju on, premijer, Pivčević i sada saborski Odbor za unutarnju politiku.

Ne znam iz kojih drugih izvora Predsjednik može crpsti svoje informacije, ako ne iz Pivčevićeva izvješća, rekao je Sanader.

Predsjednik Vlade nije želio komentirati novinarski upit o istinitosti navoda novinarke Puljiz, naglašavajući da to uopće nije tema, niti je to predmet spora s predsjednikom Mesićem.

Mislim da su tu posrijedi drugi razlozi, ne oni o kojima govori predsjednik Mesić, ocijenio je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙