FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: Slučaj POA riješiti što je moguće prije

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade JadrankaKosor izjavila je danas da slučaj Protuobavještajne agencije (POA)treba riješiti što prije dogovorom predsjednika i premijera, jer ne bibilo dobro da se s takvom krizom uđe u predstojeću predsjedničkukampanju.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da slučaj Protuobavještajne agencije (POA) treba riješiti što prije dogovorom predsjednika i premijera, jer ne bi bilo dobro da se s takvom krizom uđe u predstojeću predsjedničku kampanju.

Kosor smatra da "svi oni koji su eventualno odgovorni za bilo kakve nezakonite radnje trebaju odgovarati".

Također drži da predsjednik Stjepan Mesić nije smio premijera Ivu Sanadera "staviti pred gotovo čin, tim više što su njih dvojica dosad vrlo uspješno riješili nekoliko slučajeva".

"Stavljanje pred gotov čin dovodi do pat pozicije i to nije dobro ako se uistinu žele riješiti problemi", rekla je Kosor prilikom posjete Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO).

Dodala je da je kako bi bilo logično da se prije bilo kakvog supotpisivanja postigne dogovor i razmotre činjenice, jer ustavna obveza predsjednika i premijera leži na njihovom zajedničkom dogovaranju.

Kao kandidatkinja za predsjednicu Republike, Kosor je rekla da u nekoj budućoj situaciji nikad premijera ne bi stavila pred čin "uzmi ili ostavi".

Kosor očekuje da će premijer Sanader, koji je dužan štititi instituciju predsjednika Vlade i Vladu u cjelini, odgovoriti na reakciju predsjednika.

"Osobno se nadam da će se ta situacija što prije završiti i da će se pronaći neko rješenje", rekla je Kosor, naglasivši da je jedino rješenje razgovor i dogovor predsjednika i premijera te da je sve ostalo "loša pat pozicija".

Komentirajući slučaj novinarke Helene Puljiz, Kosor je rekla da nema dovoljno elemenata da bi mogla iznositi procjene. Kazala je da očekuje sjednicu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost jer je to mjerodavno tijelo kojemu svi trebaju vjerovati.

Na novinarski upit o tome može li se očekivati da će, ako postane predsjednica, netko od novinara ponovno biti ispitivan pet sati Kosor je odgovorila: "Apsolutno ne."

Predsjednik Republike Stjepan Mesić odbio je jučer prijedlog premijera Ive Sanadera da slučaj ravnatelja POA-e rješava Vijeće za nacionalnu sigurnost jer smatra da taj slučaj trebaju razriješiti isključivo on i premijer.

Sanader je dan ranije Mesiću poslao pismo u kojemu ga poziva da pitanja vezana za razrješenje ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka riješe na sjednici tog Vijeća. Zahtjev za Podbevšekovim razrješenjem predsjednik Mesić je supotpisao, dok je premijer Sanader to odbio učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙