FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj"

OSIJEK,29. studenog(Hina) - U sklopu obilježavanja Dana grada Osijeka uosječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas otvorena izložba"Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj".
OSIJEK,29. studenog(Hina) - U sklopu obilježavanja Dana grada Osijeka u osječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas otvorena izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj".

Izložba je ostvarena u suradnji sa slovačkim veleposlanstvom u RH, a prikazuje fotografije portreta hrvatskih plemića i njihovih posjeda u Slovačkoj, u koju su se obitelji iz visokog, srednjeg i nižeg plemstva, iz raznih područja Hrvatske, počele naseljavati još u 16. stoljeću.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jasminka Novak Kovač rekla je kako izložba svjedoči o dubokim vezama te proširenju dosadašnje suradnje Hrvatske i Slovačke.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić zahvalio je slovačkom veleposlanstvu na suradnji u organizaciji izložbe, rekavši kako je Osijek jedno od središta slovačke manjine u Hrvatskoj. Istaknuo je da je hrvatsko plemstvo imalo značajnu ulogu u našoj političkoj povijesti te kako je dobro da i drugi narodi o tome vode brigu.

Izložbu je otvorio predsjednik Saveza Slovaka u RH Andrej Kuric ocijenivši kako se dobra i srdačna suradnja hrvatskog i slovačkog naroda nastavlja i danas kada Slovačka, kao članica Europske unije, daje potporu Hrvatskoj za ulazak u tu asocijaciju. Najavio je i skorašnje održavanje Tjedna slovačke kulture u Osijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙