FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra se otvara izložba "Život u palači"

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskom povijesnom muzeju sutrase otvara izložba "Život u palači od 1764. do 2004.".
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - U Hrvatskom povijesnom muzeju sutra se otvara izložba "Život u palači od 1764. do 2004.".

Izložba će na najbolji mogući način pokazati povijest prostora toga muzeja koji je, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, privremeno smješten u palaču "Vojković, Oršić-Kulmer i Rauch" na zagrebačkom Gornjem gradu u Matoševoj ulici.

Ta najljepša gornjogradska plača, u kojoj je smješten Hrvatski povijesni muzej (HPM), sagrađena je prije 240 godina, točnije 1764.

Cilj je izložbe, kako su istaknuli priređivači, pokazati samu palaču u u "čistom izdanju", uz minimalne intervencije u prostoru. Maksimalno poštivanje prostora plemićke palače iz druge polovice 18. stoljeća, smatraju autori izložbe, omogućit će ponovnu revalorizaciju onih njezinih dijelova koji su posjetiteljima dostupni.

U uvodnom dijelu izložbe bit će predstavljeni nacrti palače iz 1780. i 1801., maketa palače i slike veduta zagrebačkog Gornjeg grada s kraja 18. i u 19. st.

U drugom dijelu izložbe bit će prikazani interijeri palače kako su mogli izgledati u vrijeme njezinih nekadašnjih vlasnika - obitelji Vojković, Oršić, Kulmer i Rauch. Za svaku od tih obitelji izrađeno je rodoslovlje, prikazan je obiteljski grb, navedeni su važniji podatci o njezinim istaknutijim članovima i posjedima.

Kako od originalnog inventara palače u muzejskim zbirkama nije sačuvano ništa, za prikazivanje plemićkih interijera korišteni su, uz portrete vlasnika i njima srodnih obitelji, odabrani portreti iz bogatih muzejskih zbirki.

Autorica izložbe je Marina Bregovac Pisk, a arhitekt Mario Beusan autor je prostorne koncepcije i oblikovanja izložbe. Djela za izložbu posuđena su iz Muzeja grada Zagreba i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙