FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Božić u Provansi"

ZAGREB, 28. studenog 2004. (Hina) - Izložba "Božić u Provansi" sbožićnim jaslicama i prikazom običaja Provanse i Arlesa otvorena jedanas u zagrebačkom Etnografskom muzeju.
ZAGREB, 28. studenog 2004. (Hina) - Izložba "Božić u Provansi" s božićnim jaslicama i prikazom običaja Provanse i Arlesa otvorena je danas u zagrebačkom Etnografskom muzeju.

Izložba je rezultat suradnje Etnografskog muzeja s Udrugom prijatelja jaslica iz Arlesa, u sklopu koje je dva puta, godine 1998. i 2003., više od 50 hrvatskih božićnih jaslica bilo izloženo na tradicionalnoj Međunarodnoj izložbi jaslica u Arlesu, istaknuo je ravnatelj Etnološkog muzeja Damodar Frlan.

Na izložbi su među ostalima prikazane i velike pokretne provansalske jaslice koje, osim religijskog, imaju i svjetovno obilježje.

Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i ručno izrađene figure od terakote, poznate pod nazivom "santon" - božićna jaslička figura, koje su se počele izrađivati početkom 19. stoljeća. U tom su obliku prikazani i predstavnici različitih društvenih slojeva i likovi nadahnuti provansalskom književnošću, a te profane jasličke figure tolerira i Crkva.

Među djelima mnogih provansalskih umjetnika su i djela Marcela Carbonela (1911.-2003.), jednog od najpoznatijih majstora izrade božićnih figura.

Na izložbi se može razgledati i božićni stol s običajima Provanse, a posjetiteljima su dostupni i recepti za božićni objed.

Priređena je i nagradna igra, a najsretniji posjetitelj dobit će posebnu nagradu: putovanje u Provansu.

Izložbu "Božić u Provansi", koja je potaknula veliko zanimanje javnosti, otvorio je francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul.

Izložba se može razgledati do 31. siječnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙