FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klovićevi dvori: zatvaraju se dvije velike izložbe

ZAGREB, 27. studenog 2004. (Hina) - U Klovićevim dvorima danas sezatvaraju dvije velike izložbe "Dora Maar i Picasso, dodir pogledima"i izložba "Paolo Veneziano - Stoljeće gotike na Jadranu".
ZAGREB, 27. studenog 2004. (Hina) - U Klovićevim dvorima danas se zatvaraju dvije velike izložbe "Dora Maar i Picasso, dodir pogledima" i izložba "Paolo Veneziano - Stoljeće gotike na Jadranu".

Tjedan dana prije u Klovićevim dvorima zatvorena je izložba "Renesansa u Hrvatskoj", a te je tri izložbe razgledalo 130 tisuća posjetitelja.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin izrazila je zadovoljstvo što su se tako tri snažne, velike izložbe održale gotovo istodobno, dodajući da sve tri, iako su dvije nacionalne, imaju međunarodni značaj.

Na izložbi "Renesansa u Hrvatskoj" prikazana su remek-djela naše renesanse, a izložena su i hrvatska djela koja se čuvaju u poznatim europskim muzejima, primjerice u Louvreu.

Na izložbi "Paolo Veneziano" izložena su vrhunska djela domaćih autora Venezianovih sljedbenika, te nekoliko djela iz Italije i Slovenije. Po riječima Vesne Kusin, izložbe su pokazale vrlo visoku razinu nacionalne umjetnosti, gotike i renesanse u Hrvatskoj od 14. do početka 17. stoljeća.

Izložba "Dora Maar i Picasso - dodir pogledima" došla je iz Francuske. Većinom su to djela iz Muzeja "Picasso" i Centra "Georges Pompidou", a neka su iz privatnih kolekcija. Vesna Kusin napomenula je kako je razumljivo da je ta izložba izazvala najveće zanimanje hrvatskih i stranih posjetitelja, dodajući da ju je prosječno na dan vidjelo tisuću posjetitelja, što znači da ju je u dva mjeseca razgledalo oko 60.000 ljudi.

Na otvorenju izložbe, ocijenjene vrhunskim kulturnim događajem, 30. rujna bilo je oko pet tisuća posjetitelja, a tako je bilo i drugi dan, kad je ulaz bio besplatan. Kad se sve zbroji, tu je izložbu razgledalo 70.000 posjetitelja. Izložbu "Renesansa u Hrvatskoj" istodobno je vidjelo oko 50.000 ljudi, a izložbu "Paolo Veneziano" nešto više od deset tisuća. Ta je izložba trajala samo mjesec dana.

Broj od 130.000 posjetitelja tih triju izložaba pokazuje da su se hrvatska i inozemna javnost ponovno uvjerile da su Klovićevi dvori ponovno postali mjestom prikazivanja vrhunskih projekata, bilo na međunarodnoj ili nacionalnoj razini, istaknula je Vesna Kusin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙